A diófogyasztás további előnyei

A connecticuti Yale-Griffin Prevenciós Kutatóközpont munkatársai kimutatták, hogy a dió hozzáadása az étrendhez magas kockázatú emberek esetében védelmet nyújthat a diabétesz és a szívbetegség ellen. Journal of the American College of Nutrition szakfolyóiratban publikált kutatáshoz 46 harminc és hetvenöt év közötti felnőttet kértek fel.

A diófogyasztás további előnyeiA kutatáshoz  felkért személyeknél feltétel volt, hogyk 25 pontnál magasabb testtömeg-indexszel (BMI), és férfiak esetében 100 cm-nél, nők esetében 87,5 cm-nél nagyobb derékbőséggel rendelkeztek. A résztvevők nemdohányzók, és mindegyikükre jellemző a diabéteszt és a szívbetegséget megelőző metabolikus szindróma legalább egy kockázati tényezője.

Az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik kétszer nyolc hetes tetszés szerinti dióval gazdagított, illetve tetszés szerinti dió nélküli étrendet követett. A diótartalmú étrendet követők naponta 56 gramm hámozott, pirítatlan diót fogyasztottak rágcsálnivalóként vagy valamilyen más ételhez.

Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 56 gramm dió fogyasztása javítja a kóros mennyiségű hasi zsírral rendelkező emberek endoteliális működését. A dió hozzáadása az étrendhez nem vezetett hízáshoz.

„Tudjuk, hogy az étrend javítása általában nehéz, egyetlen élelmiszer hozzáadása azonban könnyű” – magyarázta Dr. David Katz, a kutatócsoport vezetője. „Elméletünk szerint ha egy magas tápértékű, laktató élelmiszert, például diót adunk az étrendhez, az kétszeresen előnyös hatással jár: a nagy tápanyagtartalom hozzáadása, és az alacsonyabb tápanyagtartalmú élelmiszerek eltávolítása.”