A cluster fejfájás

A cluster fejfájás még a migrénrohamok erősségét is túllépheti. A fájdalom többnyire a szemtájékon, rohamszerűen jelentkezik. Ugyancsak tipikus a periódusos fellépés: az akut fájdalom, mely több héten, vagy hónapon át is eltart, váltakozik fájdalommentes szakaszokkal. Noha a cluster fejfájás pontos oka még nem ismert, vannak kiváltó okok, mint pl. az alkohol és a hőség.

A cluster fejfájás tünetei

A fejfájás hirtelen kezdődik, és általában csak az arc egyik oldalát érinti. Többnyire a szem körüli területen jelentkezik, ám kisugározhat az orrtő, áll, homlok és a nyak felé is. A fájdalmat néhány érintett „izzó kés a szemben” érzésként írja le. A fájdalomroham negyedórától 3 óráig is eltarthat, naponta többször ismétlődhet. A cluster fejfájás tipikus tünetei:

  • könnyező szem, a szem kivörösödése
  • pupillaszűkület
  • duzzanat a szemhéjon és lógó szemhéj
  • orrdugulás
  • izzadás az arctájékon
  • szédülés és hányinger
  • fizikai nyugtalanság, erős késztetés a mozgásra

A fejfájás tapasztalat szerint mindig a nap azonos időpontjában lép fel: leggyakoribb az elalvás után 1-2 órával, vagy a kora reggeli órákban. Évszakonkénti gyakoriságot is mutat: tavasszal és ősszel jelentkezik inkább.A tünetek enyhíthetők

A cluster fejfájás – összehasonlítva más fejfájásokkal – viszonylag ritka: a lakosság kevesebb, mint 1%-a érintett, ezzel szemben mintegy 10% szenved migrénben. A fejfájás főként fiatal férfiaknál, 20 és 30 év között lép fel. Hogy a férfiakat ez miért sújtja háromszor gyakrabban, mint a nőket, eddig erre választ nem kapott az orvostudomány.

Epizodikus és krónikus lefolyás

A cluster fejfájás előfordulhat epizodikus vagy krónikus formában. Az epizodikus lefolyásnál a panasz-szakaszok egy héttől egy éven át terjedhetnek. Közöttük legalább 1 hónap panaszmentes intervallum lehet. Ezzel szemben a krónikus cluster fejfájásról akkor beszélünk, ha a rohamok javulás nélkül tovább tartanak mint egy év, nem jelentkezik panaszmentes időszak, vagy ha igen, ez kevesebb, mint négy hét. A betegség mintegy 80%-a epizodikus lefolyású, míg 20%-uk krónikus.

Az okok és öröklődés

Biztos, hogy a fejfájás az agyi erek gyulladásához kapcsolódik. A tudósok továbbá azt gyanítják, hogy a biológiai ritmus zavara okozhatja kialakulását. Ebben a hipotalamusz központi szerepet játszik. Ez képezi az előagy egy részét és ez szabályozza a test hőmérsékletét, a vérkeringést, a táplálékfelvételt és az éjjel-nappali ritmust. E feltételezés mellett szól a napszakhoz, illetve évszakhoz kötött clusterroham.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az öröklődés is szerepet játszik a cluster fejfájásban: egyenes ági rokonoknál 18-szor, a második ági rokonoknál 3-szor gyakoribb. A pontos örökletes tényezők ismeretlenek.

A cluster fejfájás kiváltó okai

Az aktív cluster-időszak alatt egyes embereknél bizonyos belső és külső ingerek, úgynevezett triggerek válthatnak ki clustertámadást. Ismert kiváltó ok az alkohol, a hisztamin és a nitroglicerin. Kis mennyiségű alkohol kiváltja a rohamot, a nagyobb mennyiség részben megakadályozhatja. A hisztamin pl. előfordul a földieperben, paradicsomban, csokoládéban, vagy a vörösborban. A nitroglicerin, amely a gyógyszerekben értágítóként van jelen, szintén kedvez a clusterrohamoknak.

További kiváltó tényezők közé számít a pislákoló, villogó fény, a zaj, a különösen nagy hőség, vagy a magasságváltozás. Ezek azonban csak a cluster-időszak alatt váltanak ki rohamot, a remisszió időszakában hatástalanok.

A cluster diagnosztizálása

A cluster fejfájás olyan megbetegedés, amely kizárólag a panaszok alapján diagnosztizálható. A képalkotó eljárás mindenesetre arra jó, hogy a panaszok egyéb okait kizárják. A kórtörténetek gyűjteménye és a fellépő tünetek központi szerepet játszanak a diagnózisban.

Ezért hasznos visszatérő fejfájásoknál napló vezetése. Ez megkönnyíti az orvos számára a diagnózist. Fontos lehet fotó is a diagnózishoz, mely a beteg arcáról készült. Az egyértelmű diagnózis felállításáig eltelhet akár 7 év is.

A fejfájás kezelése

A cluster fejfájás kezelésében a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint az aszpirin, ibuprofen vagy diklofenák nem hatékonyak. Alapvető fontosságú, hogy roham alatt kerülni kell az alkoholt, hisztamint és nitroglicerint. A cluster fejfájásnál különbséget kell tenni az akut roham kezelése és a megelőző intézkedések között.

Az akut-terápiánál 100%-os oxigén adása rendkívül hatásosnak bizonyult. Ennél egy maszkon át 5 percen keresztül 8-16 liter oxigént adagoltak a betegnek. Az esetek 80%-ánál abbamaradt a fejfájás. A kezelésnek semmiféle mellékhatása nincs, és főként a roham kezdetekor rendkívül hatékony. A kezelésben alkalmaznak lidokain helyi érzéstelenítő szert, ez azonban csak a tüneteket enyhíti.

Az alternatív terápiák közül segíthet az akupresszúra vagy a masszázs. Megelőzésként lehet alkalmazni gyógynövényeket, illóolajokat, de ezek használata előtt kérjük ki szakember véleményét.

(Németből fordította: Koncz László)