Miért olyan egészséges a bab?

A legrégebbi leletek Peruból származnak, ott a babot már időszámításunk előtt 6000 körül termesztették kultúrnövényként. Európába érkezése még a szakértők között is vitatott: egyesek azt állítják, hogy már az antik időkben is fogyasztották Európában, mások úgy vélik, hogy Amerika felfedezésével került hozzánk. Az eredmény ugyanaz: közkedvelt, tápláló étel.

Fontos tudni, hogy a hüvelyeseket soha nem szabad nyersen fogyasztani, ugyanis a pillangósvirágúak családjához tartoznak, és mint azok általában, a bab is mérgező. Csak a főzés révén bomlik le a mérgező phasin nevű fehérje, emiatt nem szabad használni azt a vizet sem, amibe a babot beáztattuk.

Elsősegély felfúvódáskor

A bab okozta nem kívánt felfúvódás ellen segít a kömény, édeskömény, valamint az ánizs és a koriander. A keletkezett gáz mennyiségét ugyan nem csökkentik, ellazítják azonban az bélizomzatot. Egyszerűen fűszerezzük ezek valamelyikével a babból készült ételt, vagy igyuk teaként.Párolt zöldbab

Mi teszi a babot oly egészségessé?

A bab sok vitamint tartalmaz, többek között B1-, B2– és B6-vitamint. Nagy mennyiségben tartalmaz ezen kívül káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, valamint szaponint is, ami vízhajtó hatású, és pozitívan hat az emésztésre. Folsav, niacin és pantoténsav is jelen van a babfélékben, ezek a sejtanyagcserében vesznek részt, felelősek az egészséges bőr és haj képződésében. A bab oldható rostokat is tartalmaz, amelyek a vékonybélben megkötik az epeváladékot, így csökken a koleszterinszint.

Mivel a hüvelyesek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek a vékonybél különböző szakaszaiban szívódnak fel, nem egyszerre lépnek be a véráramba, tehát a vércukorszint állandó marad, és emiatt a bab különösen a cukorbetegeknek ajánlott.

Hogyan tároljuk?

Ügyeljünk a friss bab vásárlásánál arra, hogy a hüvely telt legyen, és ne legyenek rajta barna foltok. A bab nem tartható el sokáig – levegőtől elzárva 2 napig tárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében.

Soha ne tároljuk a babot paradicsommal, banánnal vagy almával együtt. Ezek etilént fejlesztenek, és hatásukra a bab gyorsan „túlérik”. Mélyhűtve a bab egy évig tárolható. Szárítva, vagy konzervnek feldolgozva hűvös helyen évekig eltartható. A szárított babot tartsuk jól lezárt edényben.

(Németből fordította: Koncz László)