Orális fogamzásgátlók: dupla kockázat a glaukómára

Azoknál a nőknél, akik három évig vagy tovább használtak szájon át szedhető fogamzásgátlót – mindegy, hogy milyet –, több mint kétszer nagyobb eséllyel diagnosztizáltak glaukómát. E súlyos szembetegség a vakság egyik fő oka. A glaukóma (magyarul zöld hályog) a látóideg megbetegedése, fő tünete a szem belső nyomásának akut vagy krónikus megemelkedése.

Az Amerikai Oftalmológiai Akadémia éves találkozóján hangzott el előadás arról, hogy az orális fogamzásgátlók kétszer hajlamosabbá teszik a nőket a glaukómára. Az amerikai és kínai kutatók (University of California, San Francisco, Nanchang University, China) a nemzeti egészségügyi és táplálkozási felmérések adatait használták, amelyek 2005 és 2008 között gyűjtötték az adatokat a 40 éves vagy afeletti nőkről.Járjunk rendszeresen kontrollra

Az Egyesült Államok egész területéről a mintába bekerült nők szemvizsgálaton estek át, és kitöltöttek egy, a reproduktív egészségükről szóló kérdőívet. Ekkor derült ki, hogy azoknál a nőknél, akik szájon át szedhető fogamzásgátlót használtak – teljesen mindegy, hogy milyet –, három évig vagy tovább, 2.05-ször nagyobb eséllyel diagnosztizáltak glaukómát.

A kutatás nem jelent ok-okozati összefüggést az orális fogamzásgátló és a glaukóma között, csak figyelmeztetés a kockázati tényező mivoltára. Lehetséges, hogy más létező rizikófaktorokkal együtt járul hozzá a glaukóma – zöld hályog, látóideg-sorvadás kialakulásához.

Előző kutatások kapcsolatot mutattak az ösztrogénszint és a glaukóma kialakulása között, ez a kutatás ezt segítette föltárni. Most tovább dolgoznak a kutatók, bizonyítani akarják az oksági összefüggést az orális fogamzásgátlók és a glaukóma kialakulása között – mondta Shan Lin szemész professzor.