Vanília – az édes hangulatjavító

Vaníliapuding, vaníliaszósz, vaníliás félholdak – sok édes finomságot ízesítünk vaníliával. Különösen karácsony táján van nagy keletje ennek a fűszernek vaníliának, amely a sáfrány után a világon a második legdrágább ízesítő. Összetéveszthetetlen íze és kellemes illata mellett egészségjavító hatása is van: hangulatjavító, oldja a szorongást és vágykeltő is.

A vaníliának, és különösen vanillin nevű fő alkotóelemének számos, az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatást tulajdonítanak. Így hangulatjavító hatása pozitívan hat a depresszióra, vagy a szorongásra – ezért is van sok gyertyának, illatszernek és testápolóknak vanília illata. Ajánlott a vanília az édesszájúaknak is, mert állítólag csökkenti az édesség utáni vágyat. Gyakran tesznek vaníliát a parfümökbe és egyéb kozmetikumokba is, mivel a vanillin kémiailag nagyon hasonlít az emberi (szexuális csalogató) feromonokhoz.Szép virág, finom termés

A vaníliának külsőleg használva antiszeptikus hatása van, sebeknél pl. csökkentheti a fertőzés kockázatát, és gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Ezért hatásos állítólag e fűszer a bőr gombás fertőzéseinél, valamint ekcémánál és atópiás bőrgyulladásnál.

A fő aromaanyag a vanillin

A valódi vanília egyike a világ leginkább áhított fűszereinek –, de évente csak mintegy 1000 tonna vaníliát termelnek, ezzel a keresletet messze nem fedezik. Ezért készítik mesterséges úton a vanillin aromaanyagot – valódi vaníliát csak különösen kiváló minőségű süteményekhez használnak. Ellentétben a szintetikussal a valódi vaníliás cukor vaníliából és cukorból áll, és a benne lévő kis fekete pöttyökről ismerhető fel, ezek a vanília termésének magjai.

Vanília a konyhában

Mindenekelőtt édességek ízesítésére használjuk. Aki szeret a főzéssel kísérletezni, vaníliát használhat pikáns ételek fűszerezéséhez is (hús vagy zöldség). A valódi vanília 35%-a víz, 25%-a cukor, 15%-a zsír, és 6%-a ásványi anyag. Nagy a cellulóztartalma is (max. 30%). A fő aromaanyaga a vanillin 3-4%. A konyhában való fűszerezéshez főleg a vaníliarúd húsát használjuk, mivel ez tartalmazza az aromaanyagok nagy részét: hosszában felvágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a belsejét a kis fekete magokkal együtt. Mivel a héj is tartalmaz aromaanyagokat, ezeket tejben vagy tejszínben főzéssel nyerik ki.

Honnan származik?

A vanília az orchideák közé tartozik, eredetileg Mexikóból származik. Közép-és Dél-Amerikában már évszázadokkal ezelőtt használták a keserű kakaó finomítására, de afrodiziákumként is. Világszerte több mint 100 fajta vanília van, de csak 15 kínál aromás termést. Különösen jól ismert a Bourbon vanília, amely intenzív aromája miatt a legértékesebb. Ez a fajta Réunionról származik.

(Németből fordította: Koncz László)