Datolyaszilva, az istenek gyümölcse

A datolyaszilvát ismerhetjük úgy is, mint hurma vagy kakiszilva. Narancssárga, paradicsom nagyságú gyümölcs, Ázsiából származik. Nálunk főként télen van szezonja, tökéletes, egészséges gyümölcs. Sok értékes anyag van benne, különösen említésre méltó magas A-vitamin tartalma. Lássuk, miért egészséges ez az egzotikus gyümölcs, és hogyan kell enni?

Az érett datolyaszilva íze kellemesen édes, a sárgabarack és paradicsom keverékére emlékeztet. Az éretlen gyümölcs meglehetősen fanyar. Ez azért van, mert viszonylag sok csersavat – pontosabban tannint tartalmaz. Minél érettebb, annál kevesebb benne a tannin. A csersavon kívül sok benne a citrom- és almasav is.Nálunk is megterem

A datolyaszilva kalóriatartalma más gyümölcsökkel szemben viszonylag magas. 100 g kalóriaértéke 71, egy egész gyümölcsben mintegy 107 kalória van. Ez kissé több, mint más téli gyümölcsöké, mert a kivi 50, a narancs 47, a mandarin 50 kalóriát tartalmaz. A datolyaszilva mintegy 80%-a víz, cukortartalma 16%. 2-3%-nyi ballasztanyagot is tartalmaz, ami elősegíti az emésztést.

Hatása az egészségre

Az ázsiai térségben széleskörű gyógyító erőt tulajdonítanak ennek a gyümölcsnek. Állítólag segít a panaszok enyhítésében hasmenés esetén. Az éretlen gyümölcs leve pozitív hatással van a vérnyomásra, szára a köhögést csökkenti. (E megállapításokat a tudomány eddig nem igazolta.) Ezzel szemben tény, hogy a datolyaszilában lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert és a nagy A-vitamin tartalomból a szemünk profitál. A sportolók számára a vitaminok mellett a magas cukortartalom miatt is hasznos, gyorsan lehet pótolni vele edzés után a szervezet kiürült glükóztárolóit.

Sharon-gyümölcs és persimmon

A Sharon-gyümölcs és a persimmon a datolyaszilva nemesített fajtái. A háromféle gyümölcs megkülönböztetése nem egyszerű, de a közelebbi vizsgálat a következő különbségeket tárja fel: az eredeti datolyaszilva termésének formája kerek, a persimmon inkább ovális, és a Sharon-gyümölcs lapított gömb formájú. Az utóbbi kettő színe sárgásabb, a datolyaszilva inkább narancssárga színű. A Sharon-gyümölcs íze lágyabb, és kemény állapotban is fogyasztható. Íze a sárgadinnye és az őszibarack ízének keveréke.

A datolyaszilva fogyasztása

A datolyaszilva vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy se túl puha, se túl kemény legyen. A túl puha nyomásra érzékeny és hamar romlik, míg a túl kemény sok csersavat tartalmaz és ezért kesernyés. Utóérő, tehát néhány napig tartó érlelés után fogyaszthatóvá válik. Ilyenkor lesz mézédes, aromás.

Evés előtt távolítsuk el a leveleket. Az érett gyümölcsnek a héja is ehető, de ennek íze nem biztos, hogy mindenkinek tetszik. Az almához hasonlóan meghámozható, és mint a narancs, hasábokra szeletelhető. Aki másként akarja, fogyaszthatja úgy, mint a kivit: egyszerűen kikanalazza a tartalmát.

(A datolyaszilva jellegében hasonló a sárgabarackhoz, készíthetünk belőle dzsemet, köretként fűszeres csatnit, túróval vagy mascarponéval kitűnő csemegét is. A szárított, megőrölt magok vízzel felfőzve helyettesíthetik a kávét, annak izgató hatása nélkül – a szerk.)

(Németből fordította: Koncz László)