Hogyan öljünk penészt?

A téli időszakban ez a kérdés nagyon sok háztartásban elhangzik. A megoldás nem túl bonyolult, de nehéz olyan szert találni, ami igazán hatékony, és nem tesz kárt a környezetében. A penészgomba elsősorban a tartósan magas páratartalom, a falak nedvessége, alacsony hőmérséklete miatt telepszik meg. Irtsuk, mert több betegségért is felelős lehet!

Elsősorban a páratartalommal tudunk játszani, gyakori szellőztetéssel, vagy párátlanító üzemeltetésével igyekezhetünk 75 százalék alatt tartani az értéket. Ha ez nem elégséges, jöhet a tüneti kezelés, amelynek szükségessége nem vitatható.Irtsuk, szellőztessünk

A penészgomba szálló spórái, amelyeket belélegzünk, egy sor bajért lehetnek felelősek. Asztmát, allergiát, bőrpanaszt okozhatnak, de már olyan betegségeknél is kimutatták szerepüket, mint a depresszió, vagy a szív- és érrendszeri problémák.

Ha az ember megelőzni nem tudja a penészt, akkor sikálja és mossa. Persze nem mindegy, hogy mivel. A könnyen elérhető házi szerek közül az ecet az egyik, ami segíthet. A penészt továbbá irthatjuk izopropil-alkohollal (színtelen, jellegzetes szagú, gyúlékony folyadék, bőrön át felszívódva, belélegezve is mérgezést okozhat), vagy denaturált szesszel, esetükben a mennyiségre és a szellőztetésre is oda kell figyelni. (Kipróbálhatjuk még a bóraxot vagy a szódabikarbónát is – a szerk.)

A speciális penészölő termékek nagyjából ugyanazokat a hatóanyagokat kombinálják, és általában mindegyik hatékonynak mondható. Egy gond azért van velük: az esetek többségében nem kímélik a környezetet, falakat, festést, sem.

Ha a kiváltó okot nem találjuk és szüntetjük meg, a fenti szerek valamelyike háztartásunk állandó tagja lesz, mi pedig felkészülhetünk folyamatos bevetésükre. Éppen ezért végső esetben érdemesebb (és hosszú távon olcsóbb) szakemberhez fordulni.