A kinoa fogyasztása biztonságos lehet a lisztérzékenyek számára

A gabonafélék családjába tartozó kinoa fogyasztása biztonságos lehet a cölikáliában, azaz glutén-túlérzékenységben szenvedők számára is – derül ki egy friss kutatásból. A cölikáliás betegek vékonybelében a glutén hatására erőteljes immunválasz jön létre. A glutén olyan gabonafehérje, mely többek között a búzában, az árpában és a rozsban is megtalálható.

A kinoa fogyasztása biztonságos lehet a lisztérzékenyek számáraA táplálkozástudományban egyre ismertebb kinoát gyakran ajánlják a gluténmentes diéta részeként, korábban viszont egy laboratóriumi vizsgálat eredményei rámutattak: talán mégsem biztonságos alternatíva az érintettek számára.

A kérdés eldöntésére a brit szakértők 50 gramm kinoát adtak 19 cölikáliás páciens étrendjéhez hat héten keresztül. A résztvevők szabadon dönthettek, hogyan készítik el az alapanyagot. A kutatók az egyének vérképén keresztül kísérték figyelemmel az állapotukat, valamint a máj- és vesefunkcióikat is mérték. Kiderült, hogy a kinoát jól tolerálja a betegek szervezete, s nem ront az állapotukon – olvasható a The American Journal of Gastroenterology című szakfolyóirat hasábjain.

„Fontos megjegyezni, hogy további kutatások szükségesek a kinoafogyasztás következményeinek felmérésére a cölikáliás betegeknél” – tette hozzá Dr. Victor Zevallos, a King’s College London gasztroenterológusa. „A klinikai adatok szerint napi 50 gramm kinoa fogyasztása biztonságos a glutén-túlérzékenységben szenvedők számára is” – összegezte Dr. Zevallos.