Emberi fogyasztásra nem alkalmas?

Az egyik üzletben a gyümölcsökhöz közeledve hatalmas felirat fogadott: a citrom héja emberi fogyasztásra nem alkalmas. Végre akadt egy hely, ahol ezt felvállalták, de sajnos sok helyen nem a vásárlók egészségét nézik, és mindenféle szennyezett árut képesek lennének rásózni az arra járókra. A kezeletlen citrom olyan ritka, mint a fehér holló – és drága.

Ne legyenek illúzióink: gyakorlatilag mindenütt vegyszerezett, különböző permetszerekkel kezelt gyümölcsöt árulnak. A bio vagy kezeletlen citrom olyan ritka, mint a fehér holló. A piacon az egyik ismerős kofánál kezeletlen citrom után érdeklődtem, aki azt mondta, ilyennel csak Olaszországban találkozott, és ha be is tudja szerezni, az jóval drágább lesz, mint a mindenütt kapható társai.A héját ne együk!

Egy 2007-es felmérés szerint a citromban, de az összes déligyümölcsben is kimutathatók különböző vegyszermaradványok. De miért is?

Míg ezek a finomságok ideérnek Európa közepére, ha még a közeli Dél-Olaszországból, vagy Spanyolországból érkeznek is, addig bizony könnyen megpenészedhetnek. Ezt szeretnék meggátolni, ezért különböző gombaölő szereket tartalmazó permettel, később viasszal kezelik őket. Ráadásul egyéb növényvédő szereket is alkalmaznak, és ezek hatása később összeadódhat.

Arra vonatkozó pontos adataink még nincsenek, hogy ezek a vegyszerek milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre, de az állatkísérletek önmagukért beszélnek. Sok esetben akár rákos megbetegedéseket, pajzsmirigy-, vesebántalmakat, erős bőrirritációt, ekcémát okozhatnak. Ezek mindenképpen óvatosságra intik a vásárlót.

Ha mindenképpen szükségünk van a déligyümölcsökre, a citromra, vagy banánra, akkor is alaposan mossuk meg, mielőtt megtisztítanánk. Ha a citrom, vagy a narancs héját szeretnénk felhasználni, akkor inkább almaecetes vízbe áztassuk be, majd folyóvíz alatt jól dörzsöljük meg, utána pedig öblítsük le alaposan. Így a vegyszerek nagy részét el lehet távolítani, ám amit a gyümölcshús már magába szívott, azt nem.

Tartsuk mindig szem előtt, hogy amit nem látunk, az attól még ott van a citrom és narancs héján is, ezért a gyerekek kezébe inkább ne adjuk ezeket a gyümölcsöket.