Édeskömény: gyógyít és finom

Az édeskömény már a 15. században is ismert volt, használták különböző emésztési zavarok kezelésére, például a gyomor-bél traktus kisebb görcsei, puffadás és étvágytalanság ellen. A tapasztalat azt mutatja, hogy pozitív hatása van csecsemők emésztési zavarainak és hasmenésének kezelésére. A másik fő alkalmazási területe a felső légúti nyálkahártya-gyulladás kezelése.

Az édeskömény vagy ánizskapor eredetileg a Földközi-tenger vidékén volt honos. Napjainkban a növényt világszerte termesztik, újabban a gasztronómiában is divatossá vált édeskés, ánizsos ízével.

Az édesköményt napjainkban szoptató anyák tejtermelésének fokozására ajánlják, valamint külsőleg kötőhártya-gyulladás, funkcionális látásproblémák és szemfáradtság kezelésére. Homeopátiásan a szárított, érett termést antropozófus gyógyászatban alkalmazzák. A növény termése legalább 4% illóolajat tartalmaz (transzanetol és alfra-fenkon). Az anetol a kozmetikai- és szesziparban aromaanyagként ismert.

Az édesköményt kínálják önmagában vagy más növényekkel kombinálva. Teaként filteres, vagy instant formában is kapható a kereskedelemben. A termést és az olaját méz, szirupok, pasztillák, cukorkák formájában és a torokpasztillaként is árulják. Édeskömény létezik cseppek formájában is megfázás és az emésztési problémák ellen. Az átlagos napi adag – hacsak nincs más előírás – 5-7 g édeskömény, 10-20 g szirup vagy méz vagy 5-7,5 g édesköménylikőr. Emésztési problémák esetén étkezés utáni 2-5 csepp édesköményolaj javítja az emésztést.

Édeskömény tea, olaj, szirup

Édeskömény tea elkészítéséhez a termésből 2-5 g-ot (1 teáskanál = 2,5 g) közvetlenül használat előtt szétnyomkodunk, és forró vízzel leöntünk. Miután 10-15 percig letakarva állni hagytuk, leszűrjük.

Tiszta édeskömény olajat kis gyerekeknek és csecsemőknek ne adjunk. Az édeskömény készítmények hosszú ideg tartó szedése nem ajánlott. A cukorbetegek az édeskömény szirup esetében ügyeljenek a cukortartalomra. Az édesköményt száraz helyen, fénytől védve üvegedényben kell tárolni.

Az édeskömény mellékhatásai

Egyes esetekben a bőr és a légutak allergiás reakcióit figyelték meg. A zellerre allergiás személyek allergiásak lehetnek az édesköményre is (végül is az édeskömény zellerszármazék). Más szerekkel való kölcsönhatása nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Kömény vagy római kömény?