A kétkaros vérnyomásmérés életet menthet

Az egymás után mindkét karon mért vérnyomásérték segítségével megállapítható a szívroham és a stroke emelkedett kockázata. Az adatok közötti legalább tízpontos eltérés egy friss kutatás szerint 38 százalékos veszélynövekedést jelent, mivel artéria-elzáródásra utal. Ebben az esetben az is valószínű, hogy a szívet és az agyat is részleges érelzáródás sújtja.

A kétkaros vérnyomásmérés életet menthetEgy friss kutatás szerint érdemes a megszokott gyakorlat helyett mindkét karon megmérni a vérnyomást, hogy fény derülhessen a rejtett keringési zavarokra. A tanulmány alapján a két karon mért adat közötti lényeges különbség 38 százalékkal növekedett szívroham-, stroke- vagy más életveszélyes szív- és érrendszeri problémaveszélyre utal.

Az eredmények arra utalnak, hogy olyan egyszerű, olcsó és gyors vizsgálati módszerrel, mint egy-egy extra vérnyomásmérés, már korai stádiumban is lehet értesülni az említett egészségügyi problémákról – így a betegeknek lehetőségük nyílik az életmódváltásra.

A szívbetegség és a stroke számos országban, köztük hazánkban is vezető haláloknak számít. A magas vérnyomás megháromszorozza ezek kialakulásának a kockázatát, károsíthatja a vesét és a szemet, illetve a demenciával is összefüggésbe hozható. A tünetek azonban gyakran rejtettek maradnak egészen addig, amikor már túl késő.

A Harvard Egyetem Orvosi karának munkatársai csaknem 3 400 egészséges negyvenen túli férfi és nő vérnyomását mérték meg mindkét karon. Csekély eltérés még normálisnak számít. A szisztolész adat átlagosan öt ponton belül változott. A páciensek tizedénél azonban legalább tízpontnyi eltérés mutatkozott a két karon mért vérnyomás között, ami 38 százalékkal növeli a szívroham, a stroke vagy más ehhez köthető kórkép kialakulásának kockázatát a következő 13 évben.

Az eredmények az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban jelentek meg.