A 12 legjobb tipp gyomorpanaszok esetén

Akinek voltak már ilyen fájdalmai, tudja, hogy a gyomorfájás igen kellemetlen. A panaszok kezelése nem mindig egyszerű, ugyanis a fájdalmak mögött a legkülönbözőbb okok lehetnek, a stressztől a gyomor-bélrendszeri fertőzésen át a gerinccsigolya problémákig vagy az allergiáig. Az okai gyakran ártalmatlanok, és a fájdalom pár egyszerű trükkel megszüntethető.

Ha gyomorpanaszai vannak, jó tudni, hogy ez nem önálló betegség, hanem egy betegség tünete. Az alábbi tanácsok segítségével oldani lehet a gyomorkörnyéki görcsöket, a tippek használhatók egyenként, vagy kombinálva. Ha gyomorfájdalmai hosszabb időn át tartanak és házi szerekkel nem enyhíthetők, fel kell keresnie háziorvosát.Jót tehet a meleg borogatás

1. Melegvizes palack
Gyomorpanaszok esetén a melegvizes palack enyhítheti a panaszokat. A gumipalackban lévő meleg víz gátolja a fájdalomreceptorokat, és így a fájldalom nem lesz olyan erős, ráadásul a meleg serkenti a szövetek véráramlását is, és ezáltal az izomzat elernyed és görcsmentessé válik.

2. A has beburkolása
A melegvizes palack mellett segíthet a hasi rész melegbe burkolása. Ehhez három különböző kendőt (törülközőt) kell használni: közvetlenül a hasra tegyünk egy vászonkendőt, melyet előtte forró vízbe nyomkodtunk, majd jól kicsavartunk. Ezt követi egy pamutkendő, és az utolsó, külső réteg legyen egy gyapjúkendő. Ez legalább 30 percig legyen a hasi részen.

3. Gyomornyugtató tea
Különböző teafélék vannak, amelyeknek gyomornyugtató hatásuk van. Ezek közé tartozik az édeskömény-, kamilla- és zsályatea. A kamilla nyugtatja a gyomornyálkahártyát, az édeskömény görcsoldó hatású és a zsályának antibakteriális hatása van. Emellett ajánlható még a borsmenta. Ne feledjük: a kardamomnak is gyomornyugtató hatása van, tegyen egy csipetnyit a teájába!

4. Sportolás
A melegvizes palackhoz hasonlóan a sporttevékenység is az izmok vérellátását serkenti, ezáltal a görcsök oldódhatnak. Különösen ajánlott ilyen esetben a jóga, Pilates-torna, vagy gimnasztika. Ajánlható a kocogás és az úszás is.

5. Lemondás az alkoholról és a cigarettáról
A kávé, cigaretta, alkohol élvezete tovább erősítheti a már meglévő gyomorpanaszokat, mert mindhárom izgatja a gyomor nyálkahártyáját. Ezért akut panaszok esetén ezekről le kell mondani. Ugyancsak gyomorizgató hatású lehet bizonyos fájdalomcsillapítók szedése. Ha tehát ilyet ír fel az orvos, kérdezze meg őt a fájdalomcsillapító esetleges mellékhatásairól.Próbálkozzunk gyógyteával

6. Helyes étkezés
Ha gyomorpanaszai vannak, különösen ügyeljen az étkezésére. Fontos, hogy kerülni kell a nehéz, zsíros ételeket. Ajánlott ezzel szemben a könnyen emészthető élelmiszerek fogyasztása, mint pl. a keksz, burgonya, rizs, répa, banán, alma, körte, valamint borjúhús, szárnyasok, pisztráng.

7. Forró fürdő
A forró fürdő nem csak a gyomorpanaszokat enyhítheti, hanem lazítja a feszült hasizomzatot. A fürdővízbe tegyünk levendulát vagy cickafarkot.

Levendulás fürdő: Egy maroknyi levendulát tegyünk edénybe, adjunk hozzá 2 liter vizet és forraljuk fel. Utána tűzről levéve hagyjuk állni negyedóráig, majd öntsük az egészet a fürdővízbe.
Cickafark fürdő: 100 g cickafarkat tegyünk tálba, majd öntsük fel fél liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk 10 percig állni, majd öntsük a fürdővízbe.

8. Sarokülés (gyakorlat)
Gyomorfájdalmak esetén végezhet speciális tornagyakorlatokat: üljön le a sarkaira és nyújtsa ki mindkét kezét a feje fölé úgy, hogy a tenyerek összeérjenek. Lazítsa el a fenekét és húzza fel felső testét a kezek irányába. Közben azonban maradjon ülve a sarkain. Tartsa ezt a helyzetet kb. egy percen át.

9. Kapcsolódjon ki
A gyomorfájás nem ritkán a stresszes, hektikus hétköznapokra vezethető vissza. Ha tehát gyakran vannak gyomorpanaszai, próbálja meg kerülni vagy csökkenteni a stresszt és tudatosan kikapcsolódni: tartson szünetet, pihenje ki magát, és csak olyasmit csináljon, amihez valóban kedve van. Ügyeljen közben arra, hogy rendszeresen és nyugodtan, lassan egyen, ugyanis a gyorsan bekapkodott étel is okozhat gyomorpanaszokat.

10. Hasi masszázs
Akut gyomorpanaszok esetén enyhe hasi masszázs csökkentheti a fájdalmakat. Különösen alkalmas a masszázshoz a kakukkfű- ribizlimag-, vagy levendulaolaj. Tenyerünkkel végezzünk körkörös mozgásokat az óramutató járásának irányába.
Fontos: ha a masszázs nem kellemes, inkább mondjon le róla.

11. Hengertartás (gyakorlat)
Ez a gyakorlat is hozzájárulhat a gyomorpanaszok enyhítéséhez. Kiindulási pont ismét a sarokülés: hajoljon felsőtestével előre és érintse meg homlokával a talajt. Nyújtsa ki mindkét kezét előre, és maradjon ebben a helyzetben mindaddig, míg teljesen megnyugszik.

12. Kamillaborogatás
Ez a hasi melegítés alternatívája. Tegyünk három evőkanál kamillavirágot egy tálba, és öntsük fel 1 liter forrásban lévő vízzel. Tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Egy pamutkendőt mártogassunk a kamillalébe, majd a kendőt jól kicsavarva tegyük a fájó hasra.

(Németből fordította: Koncz László)