A ginszeng segíthet a vírusos fertőzések megelőzésében és kezelésében

A legfrissebb kutatások szerint a ginszeng segíthet az influenza és a légzőszervi óriássejtes vírus (RSV) okozta fertőzések megelőzésében és kezelésében. A legsúlyosabb légzőszervi megbetegedések egyikeként a szezonális influenza világszerte okoz járványos megbetegedéseket, és a WHO adatai szerint nagyjából évi 250 000-500 000 halálos áldozatot követel.

A ginszeng segíthet a vírusos fertőzések megelőzésében és kezelésébenA Georgia Állami Egyetem kutatója, Sang-Moo Kang azonban nemrég arról számolt be a Nutrients című tudományos szaklap hasábjain, hogy az egyik jól ismert gyógynövény, a ginszeng hatásos fegyver lehet a betegséget okozó vírus ellen. A ginszengről már korábban kiderült, hogy rendelkezik bizonyos daganatellenes, gyulladáscsökkentő és immunerősíti tulajdonságokkal, az azonban, hogy az influenza ellen is hatásos, teljesen újkeletű információ.

Az influenza az utóbbi években rengeteg problémát okozott az egészségügyi szerveknek, elég, ha csak a világjárvánnyá emelkedő 2009-es H1N1 sertésinfluenzára gondolunk. A vírustörzs 74 országban fertőzött, számtalan súlyos megbetegedést okozott, valamint rengeteg halálos áldozatot is követelt.

A gondot főleg az jelenti, hogy a szezonális influenza elleni oltások az új vírustörzsek ellen nem jelentenek védelmet. Emellett fontos azt is megemlíteni, hogy az RSV ellen jelenleg nincs oltás, pedig ez a vírus is milliókat betegít meg évente, és rengeteg tűdőgyulladásos megbetegedést okoz, valamint a csecsemőhalandoságót is növeli a kisgyerekkori vírusos fertőzések miatt.

Kang a kutatásai során rájött, hogy a vörös ginszeng-kivonat megerősíti a tüdő epiteliális (szöveti) sejtjeit, így védve őket az influenzavírusok támadásaival szemben. A vörös ginszeng-terápia ezen kívül csökkentette a gyulladásos folyamatok megjelenéséért felelős gének jelenlétét is a kísérleti egerek szervezetében.

A folyamatos, hosszú távú ginszeng-kúra idővel javította az immunfunkciókat is azzal, hogy fokozta az immunválaszok szempontjából fontos fehérjék termelődését, valamint csökkentette a gyulladt sejtek számát a tüdő szöveteiben. A vörös ginszeng ezen kívül megakadályozta az RSV szaporodását, és csökkentette az RSV-okozta tüdőkárosodást is.

A koreai vörös ginszeng tehát úgy tűnik, nem csak az influenza A vírus ellen hatékony, de az RSV leküzdésében is fontos szerepet játszhat a későbbiekben.

A kutatásról részletesen az International Journal of Molecular Medicine című orvosi szaklapban számolt be Kang.