A csirke mosása növeli a fertőzésveszélyt

A brit Food Standards Agency (FSA, Élelmiszer Szabványügyi Hivatal) 4500 ember részvételével készített internetes felmérése azt mutatta, hogy az emberek 44%-a sütés előtt mindig megmossa a csirkehúst, pedig e folyamat során a szétspriccelő vízcseppekkel a Campylobacter baktérium a kézre, a ruhára, valamint a konyhai munkafelületre is átterjedhet.

A csirke mosása növeli a fertőzésveszélytA Campylobacteriosis az Egyesült Királyságban (és hazánkban is) az ételfertőzés egyik legelterjedtebb formája, amely évente körülbelül 280 ezer embert érint. Az ilyen esetek körülbelül 80 százalékáért fertőzött csirkehús a felelős. A betegség alhasi fájdalmakat, erőteljes hasmenést és hányást okozhat. A kór egyes esetekben irritábilis bél szindrómához vagy Guillain-Barré szindrómához vezethet, amely az idegrendszer egyik súlyos megbetegedése. A fertőzés szélsőséges esetben halálos kimenetelű lehet, bár ez extrém ritka. Az 5 éves kor alatti gyerekek és az idősek a legveszélyeztetettebbek.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók csupán egyharmada tudta, hogy a csirkehús a baktérium fő forrása, míg a megkérdezettek 90 százaléka hallott a szalmonelláról és az E.coli baktériumról. A felmérés résztvevői egyébként leggyakrabban azzal indokolták a csirkehús megmosását, hogy így távolítják el a kórokozókat, vagy egyszerűen így szokták meg.

Az FSA igazgatója, Catherine Brown elmondta, hogy bár az emberek többnyire követik a baromfihúsok kezelésére vonatkozó tanácsokat, például a nyers hús érintése után kezet mosnak, és alaposan megfőzik a húst, az új kutatás azt mutatja, hogy a csirkehús megmosása továbbra is elterjedt szokás. Éppen ezért a szakértők arra kérnek mindenkit, hogy szokjanak le a nyers csirkehús megmosásáról, és megpróbálják minél szélesebb körben tájékoztatni az embereket arról, hogy a keresztfertőzés következtében megnő a Campylobacter fertőzés kockázata.