Csodás oxigénszállító – a cékla

Futballisták állítják, hogy jót tesz az erőnlétüknek, ha céklalét isznak vagy céklalé koncentrátumot szednek. Az Auburn Egyetem futballcsapata ezzel a táplálékkiegészítővel készült fel az elmúlt szezonban – erősítette meg a hírt a sportkineziológus, aki évek óta kutatja a cékla hatását. A cékla segíti a vérátáramlást a vázizmok felé sportolás közben.

Csodás oxigénszállító – a cékla„Kutatásunk, amely 2013-ban jelent meg a Physiology folyóiratban, kimutatta, hogy a céklában található nitrát koncentrátum megnöveli a vérátáramlást a vázizmok felé sportolás közben” – magyarázza David Poole sportkineziológus, anatómus és fiziológus (Kansas State University).

Legújabb kutatásuk megalapozza a céklalé használatát a futballjátékosoknál: főként azokat a gyors összehúzódásra képes izomrostokat látja el vérrel, amelyek a robbanásszerű elfutásokat lehetővé teszik.

A játékosok teljesítményének fokozása mellett a céklalé a szívelégtelenségben szenvedők életminőségét is képes javítani, állapították meg a kutatók. „Ez nem kis dolog: mert ha csak 10 százalékkal képesek vagyunk megnövelni az oxigénszállítást, az annyit tesz, hogy a páciens kiszállhat a kerekesszékből és járkálhat” – mondja Poole.

A cékla ereje a benne található nitrátban rejlik. Egy 70 milliliteres céklalét tartalmazó palackban annyi nitrát van, amennyi 10 deka spenótban.

„Fogyasztás közben a nitrát a szájban lévő baktériumok hatására nitritre redukálódik. Majd lenyelve tovább redukálódik nitrogén-monoxidra, ami nagy hatású értágító, kitágítja az ereket, hogy oda folyjon a vér, ahova szükséges.”

A céklalé fogyasztás 38 százalékkal megnöveli a vérnek a vázizmokhoz áramlását sportolás közben, előnyben részesítve az oxigénnel kevésbé ellátott, gyorsreagálású izmokat. „A szívelégtelenség olyan betegség, amikor romlik az oxigénáramlás bizonyos szövetekhez, főként a vázizmokhoz, csökkentve ezzel a végtagok mozgatási kapacitását, és egyáltalán, a fizikai aktivitást. Erre a legjobb terápia, ha a páciens fölkel és mozog. Csakhogy ez gyakran nehézségbe ütközik. Ha céklával megnöveljük ezekhez az izmokhoz az oxigénszállítást, javítjuk az illetők életminőségét” – mondja Poole.