Jóízű emésztésjavító: a koriander

A középkorban a koriandert féreghajtóként írták le, illóolaj tartalma miatt görcsoldóként is alkalmazták. Ma főként mártások, sültek ízesítője, szeszes italok adalékanyaga. Kiváló olyan emésztési problémák esetén, mint a puffadás, enyhe görcsös hasi fájdalom vagy felfúvódás, de más anyagokkal kombinálva használjuk jó közérzetünk és az emésztés elősegítésére.

A növény fő alkotórésze az illóolaj, a linalol (60-70%), amely az aromás ízért felelős. A gyümölcs további összetevői a kumarinok, triterpének, kávésav-származékok, zsíros olajok, flavonoidok és fehérjék.

KoriandervirágÉtvágytalanság, emésztési panaszok/zavarok, görcsök, puffadás, rossz közérzet, férgek, reuma és ízületi fájdalmak esetén segíthet. A koriander apró magvait összetörve használjuk. A legtöbb teakeverékben is megtalálható, főként gyógyteákban és ízjavítóként, a számos kombinált termékben is használják, többnyire cseppek, ritkán kenőcsök formájában. Az átlagos napi adag, hacsak nincs más előírás, 3 g.

Teához 1-3 g friss koriandert (1 teáskanál megfelel kb. 2,3 g-nak) megtörünk, majd forró vízzel leöntünk. 10-15 percig lefedve állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Nem használható korianderérzékenység, vagy más ernyős virágzatúakkal szembeni túlérzékenység esetén. Száraz, hűvös helyen, fénytől védve üveg- vagy fémedényben tároljuk.

A leginkább ismert és kapható koriandermag illóolajat, fehérjét, cukrot, C-vitamint tartalmaz. Ha megpirítjuk, előjön édeskés narancsos aromája. Általában sültekhez, húsok és sonkák pácolásához, káposzták ízesítéséhez, kenyérfélékhez, savanyúságok eltevéséhez használjuk.

Mellékhatásai vagy más szerekkel kapcsolatos kölcsönhatásai jelenleg nem ismertek.

(Németből fordította: Koncz László)