Hiperaktív zebrahalak – BPA, BPS

A biszfenol A (BPA) az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália a világon. Számos háztartási terméket állítanak elő belőle. Az elmúlt években több tudományos jelentés is felhívta a figyelmet ennek az anyagnak a káros voltára, egyre több gyártó inkább BPS-t, azaz biszfenol S-t használ. Nemrégiben kiderült, hogy az utóbbi semmivel sem veszélytelenebb.

Hiperaktív zebrahalak – BPA, BPSProceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett kutatás során a Calgary Egyetem szakemberei megállapították, hogy mind a BPA, mind a BPS hiperaktivitást okozott a zebrahalak esetében. A kutatásban résztvevő Deborah Kurrasch maga is meglepődött az eredményeken, mivel egészen kicsi dózisnak tették ki a halakat, mégis ilyen hatást tapasztaltak.

A kísérletben zebrahal embriókat tettek ki a veszélyes anyagoknak olyan mértékben, amilyen mértékben a BPA és a BPS is megtalálható Kanada két folyójában. Az embriókat akkor érte a káros hatás, amikor az agy neuronjai még kialakulóban voltak, és a szakemberek megállapították, hogy ennek hatására 240 százalékkal megnőtt a neuronképződés mértéke, ami később, a megszületett halaknál hiperaktivitást okozott.

Mivel a zebrahal génállománya 80 százalékban megegyezik az emberével, a fentiek fényében a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a várandós anyák mindenképpen kerüljék a fenti két anyaggal való érintkezést, hogy gyermeküket ne tegyék ki semmilyen potenciális veszélynek.