Köhögés – így tisztulnak a légutak

A köhögés a szervezet hasznos védekező reflexe, nem szabad elnyomni. Ha félrenyelünk, vagy porszemcsék és kórokozók kerülnek a légutakba, az erős köhögés elősegítheti a behatolók eltávolítását. Különösen gyakran fordul elő a köhögés megfázáskor. A hörgőkbe behatoló vírusok, a megfázás fő kiváltói, megtámadják a nyálkahártyát és gyulladást okoznak.

A nyálkahártya fokozottan sűrű váladékot termel, amely blokkolja a „csillókat” úgy, hogy a természetes tisztító rendszer már nem képes működni. Idővel egyre több nyálka halmozódik fel a légutakban, ami irritálja a szabad idegvégződéseket, és ez tartós köhögéshez vezet, mert a szervezet meg akar szabadulni a nyáktól.

Segít a bíbor kasvirágMik azok a csillók?

Az orrban belégzéskor a szükséges levegő felmelegszik, előtisztításon és nedvesítésen esik át. Ahhoz, hogy az orrüreg be tudja tölteni ezt a funkciót, nyálkahártya fedi, amelyen apró csillók ülnek. Ezek a szőrszálak az orr kimeneti irányában mozognak, így a levegőben található port és a kórokozókat kifelé szállítják. A tisztítás kiegészítéséül a belélegzett levegőt a nyálkatermelő sejtek aktivitása révén szintén nedvesítik.

Különböző köhögéstípusok

A száraz köhögés

Eleinte a megfázásos köhögés gyakran száraz és különösen fájdalmas, ilyenkor nincs nyálkakilökődés. Különösen éjszaka válik zavaróvá a száraz köhögés, amely általában rövid ideig tart.

Rögzült köhögés

A száraz köhögés gyakran rögzült köhögésbe megy át, ezt fokozott nyálkatermelés kíséri. A nyálkatermelés lassan kezdődik, a váladék azonban sűrű, ezért nem lehet eltávolítani. A légutakat nem lehet hatékonyan tisztítani, ezért ezt a köhögést, improduktívnak jellemezzük.

Laza, váladékos köhögés

A váladék már nem olyan sűrű, és ki lehet köhögni. Az improduktív köhögés „produktívba” megy át. A köhögési rohamok már nem kínzóak, hanem felszabadítóak, mivel a váladék a hörgőkből elszállítható.

Segítsen immunrendszerének

  • A rendszeres testedzés lendületbe hozza az immunrendszert. Részesítse előnyben azokat a sportokat, amelyeket a szabad levegőn lehet végezni, mint pl. a kerékpározás és a kocogás.
  • Menjen hetente egyszer szaunába.
  • Végezzen reggelente hideg/meleg vizes zuhanyozást.
  • Fertőzésveszély idején igyon bíbor kasvirágból készült teát.
  • Ügyeljen az elegendő alvásra.

(Németből fordította: Koncz László)