A vaj rehabilitálása

A vaj mellőzésére figyelmeztető 80-as évekbeli irányelveket nem kellett volna bevezetni, mert nem támasztották alá kísérleti bizonyítékok – mondják ma a szakértők. Jöttek a zsírszegény vajak és a koleszterincsökkentő termékek, a vásárlók pedig kerülték a sajtokat, a tejet és a tejszínt, és növelték a szénhidrátbevitelüket – következett az elhízásjárvány.

A vaj rehabilitálásaA megdöbbentő állítás ellentmond annak a tanácsnak, amelyet az orvostudományban az utóbbi 30 évben követtek. A szakértők most azt állítják, hogy az 1983-ra datálható irányelveket, amelyek a szívbetegség okozta halálozás csökkentését célozták, nem támasztották alá kísérleti bizonyítékok. Az irányelveket egy olyan korszakban vezették be Nagy-Britanniában, amikor az átlagos brit étrend egyötödét tették ki az olyan telített zsírok, mint például a vaj, a tejszín és a zsírosabb húsok. Akkor a brit orvosi testület azt tanácsolta az embereknek, hogy csökkentsék zsírbevitelüket a teljes energiafogyasztás 30 százalékára, a telített zsírfogyasztást pedig 10 százalékára, és ezzel párhuzamosan növeljék az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét.

Az élelmiszeripar ennek hatására vezette be a zsírszegény vajakat és a koleszterincsökkentő termékeket, a vásárlók pedig kerülték a sajtokat, a tejet és a tejszínt.

Most azonban egyes szakértők azt állítják, hogy részben ez a tanács felelős az elhízás járványért, mert arra ösztönözték az embereket, hogy növeljék az étrendi szénhidrátbevitelüket.

BMJ Open Heart szakfolyóiratban megjelent új áttekintés szerint a kísérletekből származó eredmények nem támasztották alá ezt a tanácsot. A tanulmány készítői szerint érthetetlen, hogy egy ilyen irányelvet bevezettek 1983-ban 56 millió brit, hat évvel korábban pedig 220 millió amerikai embernek, annak ellenére, hogy néhány egészségtelen férfi vizsgálatából ellenkező eredmények születtek.

„A most készült áttekintés szerint ez az étrendi tanács nemcsak átgondolásra szorul, hanem eleve be sem kellett volna vezetni” – írják a szerzők.

Több közegészségügyi és táplálkozási szakértő bírálta azonban az új vizsgálatot, arra hivatkozva, hogy a korabeli szélesebb körű kutatások, és az azóta rendelkezésünkre álló bizonyítékok is igazolták az irányelveket és azt, hogy a szívbetegség eredetű halálozás jelentős mértékben csökkent.

Az új elemzéshez az aberdeeni Robert Gordon Egyetem kutatói Iain Broom vezetésével hat vonatkozó, átlagosan öt év időtartamú kísérletet találtak, amelyekben összesen 2 467 férfi vett részt, akiknek többsége túlélt egy szívrohamot vagy hasonló kardiológiai eseményt. Az elemzés nem mutatott eltérést a szívbetegség eredetű halálozás tekintetében, függetlenül attól, hogy a résztvevők zsírdús vagy zsírszegény étrendet követtek. A professzor szerint azóta egyre több bizonyíték szól az ellen, hogy zsírszegény étrenddel vegyük fel a harcot a szívbetegség ellen.

Broom professzor azt is hozzátette, hogy az a tanács, mely szerint a szénhidrátfogyasztást az energiabevitel 50 százalékára kell növelni, felelős lehet a ma tapasztalható elhízás járványért és a 2-es típusú diabétesz gyakori előfordulásáért.