Fogyni lehet csípős paprikával?

A zsíros ételek fogyasztására irányuló vágy gyakran olyan erős, hogy sokan még akkor sem tudják megállni a zsíros vagy cukros ételek megevését, ha fogyókúrázni szeretnének. Kutatók szerint a kapszaicin, a csípős ételekben lévő vegyület lehet a megoldás erre a problémára, ez ugyanis az étrend korlátozása nélkül gyorsítja fel az anyagcserét.

Fogyni lehet csípős paprikával?Az amerikai Biofizikai Társaság Baltimore-ban megrendezett 59. éves konferenciáján közzétett eredmények arra világítanak rá, hogy a paprika csípősségét okozó kapszaicin elősegíti a szervezetünk zsírégetését.

A zsíros ételek fogyasztására irányuló vágy gyakran olyan erős, hogy sokak még akkor sem tudják megállni a zsíros vagy cukros ételek megevését, amikor fogyókúrázni szeretnének. A kutatók szerint a kapszaicin lehet a megoldás erre a problémára, amely az étrend korlátozása nélkül gyorsítja fel az anyagcserét. A Wyomingi Egyetem szakértői kimutatták, hogy a kapszaicin arra ösztönzi a szervezetet, hogy égessen energiát és termeljen hőt (ezt nevezzük termogenézisnek), és a folyamat közben elégeti a kalóriákat. Mindezt úgy teszi, hogy aktiválja az energiaégetést elindító receptorokat, amelyek a fehér és a barna zsírsejtekben találhatók.

A testünkben a fehér zsírsejtek felveszik és zsír formájában elraktározzák a kalóriát. Így alakul ki a rettegett pocak, úszógumi és kövér comb, ezért ezt tekintjük „rossz” zsírnak. A barna zsír, amely kis mennyiségben fordul elő a vállunkon és a nyakunkon, zsírégetéssel melegíti a testet, ezért „jó” zsírnak tartjuk.

A kutatók kimutatták, hogy az étrendi kapszaicin stimulálja a vanilloid receptor-1 (TRPV1) receptor csatorna fehérjét. Ennek a receptornak az aktiválása pedig visszaszorítja a zsírdús étrenddel összefüggő elhízást.

Eredményeik azonban egérkísérletekből származnak, ezért a hatást alaposan kontrollált klinikai kísérletekkel is alá kell támasztaniuk.