Kérdések a látástréningről (6.)

Makula degenerációm van, 76 éves vagyok. Látásom nagyon gyenge, bár a szürkehályog műtét után egy darabig nagyon szépen láttam. Az orvosok semmi jóval nem biztatnak… Nem csak a kor, hanem a több tíz éves szemüvegviselés is gyengíti a szemet, a memóriát, a látástraktus egészét, tehát a szemüvegtől is óhatatlanul bekövetkezne a szürkehályog.

Az operáció ugyan tisztává teszi a látást azonnal, de ennek is ára van. Mint látja, jön a következő komplikáció, az ideghártya sorvadása. Ezt a romlást sem lenne szabad egyedül az idős korra fogni. A beültetett műanyag lencse káros mellékhatásait is jó volna vizsgálni, de nemcsak az orvostudomány, hanem a természetgyógyászat szelíd módszerei szempontjából is.

Az éles képért dolgozni kellEgy szelíd módszernek az az óriási előnye, hogy nem agresszív. Sajnos arra is kell gondolnia, hogy az új lencsével ugyan remekül lát, de itt nem volna szabad megállni. Ugyanis a műanyag lencse sem engedi át a természetes fényt, mint előtte a több tíz évig hordott szemüvegei sem. A napfény kizárása a D-vitamint és a látáshoz elengedhetetlen napfényt is kizárja a szemből, és ezt már semmi sem változtathatja meg, míg a szemüveget időnként még le-le tudta venni. Ezeknek a hiányában ilyen idős korban inkább egy időzített bombáról kellene beszélni, aminek első jeleit már érzi. Újra homályos a látása. Ez a káros mellékhatás nincs még meg a mai hivatalos orvosi gondolkodásban.

Nekem az tűnik logikusnak, hogy ha már Afrikából származunk, és a nap elvonása még „bányaló effektust” is kivált, akkor nem hiánybetegség keletkezik-e idős korra a napfény kitiltása miatt. Ennek következményei szerintem beláthatatlanok. Érdemes volna ezen elgondolkodni. A D-vitamin hiány kérdéseivel csak az utóbbi időben lehet olvasni valamit, és orvosi kamara ajánlását is láttam, de ennél tovább nem jutott a dolog. Pedig szív-, érrendszeri betegségekre, a rák kialakulására is hivatkoznak ezek a tanulmányok. Sajnos a szemre gyakorolt káros hatásokat nem találtam bennük.

Kérem tehát, hogy az orvosi kezelések mellett komolyan és sokat foglalkozzon a szemeltakarással, az ingázással, és tanulja meg a lecsukott szem napoztatását, ezek tényleg nagyban segítik a szemben lévő elváltozások regenerációját, a makula degeneráció csökkenését. Egy nyolcvan éves néninél a napkezelés olyan jól hatott, hogy a vizenyős alapú ideghártya problémája hat hónap alatt megnyugodott, és a levált retinarészlet visszatapadt. Ez az ultrahangos képeken is egyértelműen látszik. A látása is elkezdett fejlődni. A romló szemén volt annak idején a szürke hályog, az operáció utáni jó állapotot csak rövid ideig tudta élvezni.

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás