Veszélyes lehet a magzati ultrahang?

Nem lenne szabad csupán a szülők kedvéért – mindenféle orvosi indok nélkül – ultrahang-felvételeket készíteni a magzat tízhetes kora előtt, ezzel ugyanis ismeretlen veszélyeknek is kitehetik a még fejlődésben levő gyermekek egészségét. Az utóbbi időben egyre terjed az a szokás, hogy a szülők kérésére már a hathetes magzatról is felvétel készül.

Veszélyes lehet a magzati ultrahang?Amint arról dr. Christoph Lees, az Imperial College London munkatársa beszámolt, normális esetben akkor szokott ultrahang-felvétel készülni egy magzatról, amikor a szülész-nőgyógyász azt indokoltnak tartja, az utóbbi időben azonban egyre terjed az a szokás, hogy a szülők kérésére már a hathetes magzatról is felvétel készül, ami viszont egyáltalán nem biztos, hogy veszélytelen. A szakember szerint legbiztonságosabban a 20. terhességi hét körül készülhetnek ultrahang-felvételek, addigra ugyanis a magzat már olyan fejlődési szinten van, hogy nem árt neki a sugárzás.

A jelenlegi hazai álláspont:

Egy panaszmentesen viselt terhesség során négy ultrahang-vizsgálat szükséges. Az elsőt hüvelyi úton végzik a terhesség 12-13. hetében, a másodikat a terhesség 18. hetében, már hasi úton. Ekkor a magzat esetleges fejlődési rendellenességeinek felismerésére törekednek. Egyes adatok szerint az ultrahang-szűrések során a veleszületett rendellenességek mintegy 75%-a szűrhető ki. A harmadik vizsgálat a 28. héten történik. Ekkor a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve egyes később észlelhető rendellenességek kiszűrése a cél. Az utolsó vizsgálatot a terhesség legvégén, a 38. héten végzik el: célja a magzat méhen belüli helyzetének, várható súlyának meghatározása, illetve a lepény és a magzatvíz vizsgálata.

Az elmúlt években felmerültek vélemények az ultrahangos vizsgálatok lehetséges ártalmairól. Való igaz: az ultrahangnak létezik szövetkárosító hatása. Ugyanakkor biztosan állítható, hogy a szülészetben alkalmazott ultrahang-készülékek által kibocsátott ultrahang energiája még hosszan tartó, gyakran ismételt vizsgálatok esetén sem elégséges semmilyen szöveti ártalom létrehozására. Egyetlen megbízható, nagy esetszámú tanulmány sem igazolta az ultrahang esetleges magzatkárosító hatását. Mindazonáltal az ultrahang-vizsgálatot, mint minden egyéb humán vizsgálatot, csak indokolt esetben szabad végezni.

(Forrás: http://www.hazipatika.com/vizsgalatok/szuleszeti_es_nogyogyaszati_ultrahangvizsgalat/46)