Csírák: egészség az ablakpárkányról

A gyorsan csírázó kelbimbó, lencse, lucerna, bab és társai egészségesek és finomak. Különösen ilyenkor, amikor még nem sok friss termés kapható, megéri csírákat nevelni a kertben vagy az erkélyen. Vagy speciális csíráztatót használhatunk, vagy egyszerűen csak egy üvegedényt, afféle keltető edényt. Fontos, hogy a csírákat ne érje közvetlen napfény.

A legtöbb magot keltetés előtt egy éjszakán át áztatni kell, majd beletenni a hajtató edénybe, ahol ne legyenek egymás fölött, hogy legyen elég helyük a fejlődésre. Kezdetben a sötét hely a kedvező, de a 2. naptól kezdve a palántáknak kell a fény, de nem a közvetlen napfény. 21 fokos szobahőmérsékleten a csírák érettek a leszedésre.

Két nap alatt kibújikFontos a helyes gondozás, hogy megakadályozzuk a baktériumok és a penész támadását. Ezért a hajtásokat naponta 2-3 alkalommal langyos vízzel leöblítjük egy szita felett. A szója-, borsó- és csicseriborsó hajtásokat fogyasztás előtt feltétlenül blansírozni kell. A forrázás teljesen lebontja a hemagglutininokat. (A hemagglutinin fehérjefajta, a vörös vérsejtek összetapadását segíti elő.) Mintegy 3 perces forrásban lévő vízben történő blansírozás után ártalmatlanná válnak a hüvelyesekben a fehérjebontó emésztőenzimek is.

Mennyi minden van a hajtásokban?

A hajtások sok vitamint, ásványi anyagot, másodlagos növényi anyagokat, rostot és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A magok csírázása alatt meredeken nő azok tápanyagtartalma, különösen a C-, B1-, B2-vitamin, niacin és E-vitamin, valamint a kalcium, a foszfor, a magnézium, cink és vas aránya. A hajtások nagy értékű fehérjét, de kevés kalóriát tartalmaznak. Az összetett szénhidrátok lebomlását egyszerű cukrokra csökkenti a blansírozó hatás, különösen a hüvelyeseknél. A fitinsav tartalom, ami csökkenti egyes ásványi anyagok felszívódását, csökken.

Milyen magok alkalmasak csíráztatásra?

A következő magok kiválóan alkalmasak csíráztatásra: árpa, búza, rozs, kukorica, zab, lenmag, hajdina, szezámmag, lencse, borsó, csicseriborsó, szójabab, adzuki bab, görögszéna, lucerna, paszulybab, retek, mustár- és napraforgómag. A hajtásokat sokféleképpen lehet használni, például a salátákban, müzliben, kenyérre, levesekbe szórva, túrófélékben és dipekben. A meleg ételekbe csak a végén tegyük bele a hajtásokat, hogy a vitaminok nagy része megmaradjon. A csírákat legfeljebb 2 napig tároljuk hűtőszekrényben, levegőtől elzárva, például üvegben vagy műanyag zacskóban.

(Németből fordította: Koncz László)