Jázmin, basmati vagy barna?

A rizs az a köret és alapanyag, amelyet egyszerre magasztalnak és üldöznek az egészséges életmód követői. Vajon a rizs is szerepel azon ételek között, amelyek az elhízásért, valamint a vércukor-problémákért, fokozott étvágyért felelősek? Ajánlott-e a rizs, vagy sem? Van benne rost, kalória, szénhidrát – tehát a válasz: mint minden, mértékkel igenis jó.

rizs azért került sok diéta tiltólistájára, mert nem vizsgálják meg komplex módon annak tulajdonságait. Egyes elemeit kiragadva például valóban meggyőző lehet az ellenzése. A jázmin rizsnek például 96 a glikémiás indexe, pedig sok rost van benne, és a rizsek versenyében kevesebb a kalória- és szénhidráttartalma. Összességében viszont minden rizsre igaz, hogy viszonylag nagy a kalória- és szénhidrát tartalmuk. Vajon akkor miért ajánlott mégis a fogyasztásuk?

Mértékkel, mint mindentAzért, mert rengeteg „jó” kalóriát és szénhidrátot rejtenek magukban. A kalóriára és a szénhidrátra igenis szükségünk van, csak nem mindegy a mérték, valamint hogy milyen formában visszük be a szervezetbe. Szerencsére a rizs rengeteg rostot tartalmaz, és bár a glikémiás indexe közepes vagy magas (típustól függően), a barna rizs például mégis alacsony inzulinkiválasztást eredményez. Ez azt jelenti, hogy bár megemeli a vércukorszintet (ezt jelöli a glikémiás index), mégsem készteti a szervezetet sok inzulin termelésére. A legújabb vizsgálatok szerint ez utóbbi adat sokkal fontosabb a fogyókúrák, diéták szempontjából.

Az bizonyos, hogy fitnesz és testépítő körökben is elterjedt a rizsfogyasztás, és rengeteg táplálkozási szakértő véli úgy, hogy normál mennyiségben fogyasztva kár lenne kihagyni az étrendünkből. Ezt igazolja a személyes tapasztalatok tömkelege, valamint a szakértők is: a gyakorlatban a rizs mindig jól szerepel, és nem volt a fogyás gátló tényezője. Természetesen ennek kulcsa, hogy reális mennyiségben fogyasszunk belőle, egészítsük ki sovány húsokkal, sajttal, zöldségekkel, salátával stb. – tehát ne önmagában a rizzsel akarjunk jóllakni, valamint lehetőleg válasszuk a basmati, barna-, vagy jázminrizst, amelyek még a klasszikus fehér rizsnél is egészségesebbek.