Mi segít böfögés ellen?

Kellemetlen, és nemigen lehet visszatartani. A böfögés, vagy ahogy az orvosok nevezik, ructus, sok embert érint minden korosztályban. Többnyire kiadós étkezés után következik be. Az ártalmatlan böfögés leggyakoribb oka a zsíros, édes, vagy szénsavtartalmú ételek és italok fogyasztása, ritka esetben azonban komoly megbetegedés is lehet a háttérben.

A böfögés először is annak a jele, hogy levegő van a gyomorban. Nyelésnél gyakran jut egy kis levegő az étellel az emésztőrendszerbe. A lenyelt levegő, valamint a szénsavas italok gázai böffenés formájában utat keresnek kifelé. Az emésztési folyamat során is keletkeznek gázok, mindenekelőtt akkor, ha nehezen emészthető ételekről, pl. zsíros sültekről, tejszínes édességekről vagy rostos salátákról van szó. Ezek a gázok vagy felfelé, vagy lefelé igyekszenek… Az utóbbi esetben beszélünk puffadásról.

Nem ajánlottGyomorégés – a savas böfögés

Különösen kellemetlen a savas böfögés, amelynél a gyomorsav a szájüregbe kerül, és amelyet égő mellkasi fájdalom (gyomorégés) kísér. Ez bárkinél előfordulhat anélkül, hogy betegség jele lenne. Csak akkor, beszélünk úgynevezett reflux betegségről, ha a gyomorégés gyakori, a fájdalom rendszeresen előfordul, vagy elváltozások keletkeznek a nyelőcső nyálkahártyáján. A panaszokat tipikusan erősíti a fekvés, az alkohol, a dohányzás és a stressz.

Mikor kóros a böfögés?

A gyakori böfögés önmagában nem veszélyes. Kellemetlenek inkább a kísérő jelenségek, mint a rossz szájszag, mellkasi fájdalom vagy hányinger. Az éjszakai gyomorégésnek alvászavar lehet a következménye. Az állandó teltségérzet viszont fogyáshoz vezethet. Ha a nyelőcső nyálkahártyája hosszabb időn át savas gyomornedvvel érintkezik, ez kóros elváltozásokat okozhat a nyálkahártya setjeiben, akár rákos sejtek is keletkezhetnek. Ritka esetekben a böfögés jele lehet a gyomor-bél traktus elzáródásának, ez utalhat daganatra.

Étkezési szokások átállítása

A fokozatos gáztermelődés elkerülése érdekében hasznos lehet a táplálkozás átállítása. A szénsavas italok, mint a sör, szóda és kóla potenciális veszélyforrás. Az olyan élelmiszereket, melyek fokozzák a gáztermelést, panaszok esetén kerülni kell. Ide tartoznak a nyers saláták, a káposzta, vöröshagyma, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek.

Tudatos és lassú evés ajánlott annak érdekében, hogy minél kevesebb levegőt nyeljünk. Koncentráljon az evésre, ne beszéljen rágás közben.

Kisegítő és házi gyógymód a böfögés ellen

Az étkezés utáni emésztést stimulálhatja a mozgás. Az emésztést jobban elősegíti a séta, mint az étkezés utáni szundikálás. Ha savvisszafolyásos böfögésben és mellkasi fájdalomban szenved, segít a felsőtest megemelése alváskor.

Le kell mondani az izgató anyagokról, mint az alkohol, nikotin és a különösen zsíros, vagy édes ételek. Enyhülést hozhatnak a puffadás gátló teák, köményből és édesköményből.

Savcsökkentők szedése hosszú távon nem jelent megoldást, és általánosságban ügyelni kell arra, hogy a gyógyszerek szedése elfedheti a gyomorrák tüneteit. Hosszabb használat esetén figyelembe kell venni, hogy a csökkentett gyomorsavtermelés B12-vitaminhiányt okozhat.

(Németből fordította: Koncz László)