Ha nyár, akkor görögdinnye!

A lédús görögdinnye ízét már 4000 évvel ezelőtt az egyiptomiak is élvezték forró napokon. A magas víztartalom és gyümölcsös íz teszi a görögdinnyét egészséges frissítővé – csaknem kalória nélkül. Leginkább frissen és nyersen fogyasztjuk, de vannak ízletes görögdinnye-receptek, mint a bólé, turmix vagy sorbet, amelyeknek nagy a keletjük kerti partikon.

A görögdinnye elsősorban vizet tartalmaz, mintegy 95 százalékban. Emellett sok A- és C-vitamin is van benne, valamint jelentős vas- és alacsony nátrium tartalom, amelyek a sok vízzel együtt megtisztítják a vesét. A görögdinnyének alig van kalóriája, mindössze 24 kcal 100 grammonként. A magja sem lebecsülendő, mert vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírt és fehérjét tartalmaz.

DinnyeturmixVásárlási tippek

A görögdinnye nagy elterjedési területének köszönhetően általában egész évben kapható. Mivel vásárláskor a zöld, vastag héján a termés érettsége nem látható, segíthet egy kis trükk: ha a görögdinnye megkopogtatásakor tompa, érces hang ad, a gyümölcs érett. Ha ezzel szemben hangja üres és fémes, a dinnye még nem érett.

Görögdinnye receptek

Görögdinnye bólé: egy nagy görögdinnye héját egy helyen levágjuk, és a gyümölcs húsát eltávolítjuk, ami így Halloween-sütőtökhöz hasonlít. Ez a „tartály” szolgál majd a bólé befogadására. A gyümölcshúst falatkákra vágjuk. A kivájt görögdinnyét töltsünk meg egy üveg fehérborral és 0,5 liter vodkával, és adjuk hozzá a gyümölcsdarabkákat, valamint egy doboz vegyes gyümölcsöt, ez lehet mélyhűtött vagy konzerv is. Ezután helyezzük vissza a levágott fedelet, és tegyük a bólét egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt egy üveg hűtött pezsgőt adjunk hozzá.

Az alkoholmentes görögdinnye turmix remek frissítő forró napokon. Pépesítsünk 30 dkg mag nélküli gyümölcshúst, egy pohár joghurtot, 120 ml tejet, 1 evőkanál porcukrot. Adjunk hozzá két gombóc vaníliafagylaltot, és mixeljük, amíg habos nem lesz. Töltsük poharakba, díszítsük mentalevéllel.

A magja is értékes

A görögdinnye eredetileg Dél-Afrikából származik. Mivel szereti a napot és a száraz, homokos talajt, még ma is sok helyen vadon nő ezen az éghajlaton A vad görögdinnye-fajták íze kesernyés, és inkább a magja miatt kedvelt. Sok déli országban a napraforgómaghoz hasonlóan pörkölik és sózva fogyasztják. A görögdinnye magjából liszt és olaj is készül.

(Németből fordította: Koncz László)