Mi köze az ínygyulladásnak a prosztatához?

Meglévő ínygyulladás kezelésének hatására a prosztatagyulladás tünetei is enyhülnek, köztük a vizeletürítési nehézségek is. Az ínybetegség nemcsak a szájüregre hat, hanem a test más pontjain is gyulladást okozhat. Korábbi adatok alapján az ínybetegség még a magzati halálozással, a szívbetegséggel és a reumás ízületi gyulladással is összefügg.

Mi köze az ínygyulladásnak a prosztatához?Jelen vizsgálat során 27 legalább 21 esztendős férfit vettek górcső alá, akik prosztatagyulladásban és közepes vagy súlyos ínygyulladásban is szenvedtek. Az ínybetegség miatti kezelésen átesőknél 4-8 héten belül jelentősen javult az íny állapota.

Eközben nem részesültek prosztatagyulladást célzó terápiában, ám a tüneteik közülük 21 főnél mégis javultak az ínykezelés hatására – olvasható a Dentistry című szakfolyóiratban.

„Eredményeink alapján az ínybetegség kezelése enyhíti a prosztatagyulladás tüneteit, és javítja az életminőséget is” – magyarázta a társszerzőként közreműködő Dr. Nabil Bissada, a celevelandi Case Western Reserve University munkatársa az intézmény sajtóközleményében.

Az ínybetegség nemcsak a szájüregre hat. Bissada szerint a test más pontjain is gyulladást okozhat. Az egyetem korábbi adatai alapján az ínybetegség még a magzati halálozással, a szívbetegséggel és a reumás ízületi gyulladással is összefügg.

A szakértő elmondta, hogy fogorvosi szűrést érdemes volna a prosztatagyulladás kezelésének általános részévé tenni, éppúgy, mint ahogy szívprobléma vagy várandósság esetén is javallott ellátogatni a fogorvoshoz.