Inkább zöldség-, mint gyümölcslé!

Egyre több a fogkárosodás, mert az italok cukor- és savtartalma a fogzománc erózióját okozza. Míg azonban a gyümölcs- és zöldséglevek napi rendszerességű fogyasztása valóban hatékonyan csökkenti a testsúlyt, egyre többen tapasztalnak fogászati rendellenességeket a léböjtkúrák miatt. A zöldséglevek nem olyan rosszak, de a gyümölcslevek cukrosak és savasak.

Inkább zöldség-, mint gyümölcslé!Ez az egyik legújabb őrület az egészséges életmód szerelmesei körében. Carol Vorderman, Katie Price és Ed Sheeran, csak hogy néhányat említsünk a hírességek közül, rendszeresen léböjt diétán élnek, és ezalatt két héten át semmi mást nem fogyasztanak, csak a természet nektárjait.

Míg azonban a gyümölcs- és zöldséglevek napi rendszerességű fogyasztása valóban hatékonyan csökkenti a testsúlyt, Dr. Uchenna Okoye, a London Smiling nevű fogászati csoport fogorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre többen tapasztalnak fogászati rendellenességeket a léböjtkúrák következtében.

A módszer támogatói azzal érvelnek, hogy a gyümölcs- és zöldséglevekkel folytatott diéta nemcsak a fogyásban segít, hanem méregteleníti a szervezetet, sőt még olyan bőrbetegségek gyógyulását is elősegíti, mint az ekcéma. Kiváló módszer arra is, hogy növeljük az étrendünk zöldség- és gyümölcstartalmát, csökkentsük a vitaminhiányokat, és fokozzuk a rostbevitelünket, ami elősegíti az emésztést, és jót tesz a bélbetegségek ellen.

Dr. Okoye azonban arra figyelmeztet, hogy a gyümölcs- és zöldséglevekkel folytatott diéta a fogzománc erózióját váltja ki, melynek következtében a fogzománc lepattogzik, megrepedezik, a fogak rövidebbé válnak, amitől idősebbnek nézünk ki a valódi korunknál.

„A recesszióval az emberek egyre többet kezdtek törődni a megjelenésükkel, a fiatalsággal és a szépséggel” – mondta a szakember. „Korábban a sportitalok és a szénsavas üdítőitalok voltak a divatosak. Most a 40-es éveikben járó emberek körében a léböjtkúrák dívnak, mert fiatalosabbnak szeretnének látszani.”

Dr. Okoye szerint sokan nem tudják, hogy a gyümölcslével gyakorlatilag cukrot dörzsölnek a szájüregük belsejébe. A cukor és a sav feloldja a fogukat. A gyümölcslevek a fogzománc erózióját okozzák.

„A zöldséglevek nem olyan rosszak, de a gyümölcslevek cukrosak és savasak. A fogzománc meggyengül, a fogak belső felén elkopik, elvékonyodik, és a fogak lepattogzanak” – mondja a fogorvos.

A cukor hatását ráadásul a diétával járó stressz is fokozza, amitől az emberek ingerlékenyebbé válnak, és nagyobb valószínűséggel csikorgatják a fogukat, amitől a fogaik még inkább elkopnak és megrövidülnek.