A céklalétől jobban megy az edzés

Akik két héten keresztül mindennap céklalevet isznak, jobban bírják a mozgást, ráadásul a vérnyomásuk is csökken. A szakértők szerint ezek az előnyök a céklában lévő nitrátnak tudhatók be, mely a szervezetbe kerülve hozzájárul a vérerek kitágításához és a vérkeringés serkentéséhez. A zöldségből készült ital segítségével az izmok több oxigénhez jutnak.

A céklalétől jobban megy az edzésA nitrát olyan kémiai reakciókat is elindít a testben, aminek jobb oxigénellátás lesz az eredménye: több jut belőle oda, ahol egyébként kevés lenne. A céklán kívül a zeller, a káposzta, a spenót és a fejes saláta is bővelkedik nitrátban.

A kísérlet során azok a férfiak, akik 14 napon át céklalevet ittak, alacsonyabb vérnyomást és jobban átjárható ereket mutattak terhelés hatására és nyugalmi helyzetben is. „Ugyanolyan terhelés tovább bírható a fáradtság megjelenése nélkül” – magyarázták a szerzők az American Journal of Physiology-Regulatory című szakfolyóiratban.

Az eredmények azután láttak napvilágot, hogy a Hypertension lapban megjelent másik kutatás szerint a céklalé segít a magasvérnyomás-betegek vérnyomásának csökkentésében.

A Journal of Applied Physiology pedig arról számolt be, hogy napi fél liter céklalé 16 százalékkal hosszabb kerékpáros edzést tesz lehetővé.