Elhallgatott medencefájdalom

A kismedencei fájdalom gyakori a szülőképes korú nőknél, ám sokan nem fordulnak vele orvoshoz, sokan nem is szólnak erről az orvosuknak – mondják kutatók. Endometriózis esetén volt a legnagyobb a fájdalom valószínűsége (44 százalék), ugyanakkor a menstruáció alatti akut és krónikus fájdalom gyakori volt azoknál is, akiknél semmilyen betegséget nem találtak.

Elhallgatott medencefájdalomEgy friss kutatás szerint az orvosoknak még rutinvizsgálat során is érdemes volna rákérdezni, hogy jelentkezik-e ez a tünet a nőknél. „Vizsgálatunk alapján sok szülőképes korú nő szenved a kismedencei fájdalom valamilyen formájától, ám erről nem szól az orvosának” – mondta a szerzőként közreműködő Karen Schliep, az egyesült államokbeli National Institute of Child Health and Human Development munkatársa a sajtóközleményben.

„A nőgyógyászoknak rá kellene kérdezniük erre, ha eddig még nem tették meg, továbbá tájékozódni a fájdalom jellegéről és pontos helyéről a megfelelő kezelés megkezdése előtt. A nőknek pedig tudatniuk kell az orvosukkal, hogy fájdalmaik vannak” – tette hozzá a szakember.

A kutatók több mint négyszáz 18 és 44 év közötti nőt vettek górcső alá 14 klinikán Salt Lake City-ben és San Franciscóban, akiket képalkotó diagnosztikai vizsgálatra vagy műtétre jegyeztek elő meddőség, cikluszavar, sterilizáció vagy kismedencei fájdalom miatt.

A résztvevők kétötödénél endometriózist diagnosztizáltak, tehát méh belszövetet találtak náluk a méhen kívül. 31 százaléknál más kórképet találtak, például cisztát vagy tumort. 29 százalékuknál nem találtak semmilyen kismedencei problémát.

A várakozásoknak megfelelően endometriózis esetén volt a legnagyobb a fájdalom valószínűsége (44 százalék), ugyanakkor a menstruáció alatti akut és krónikus fájdalom gyakori volt azoknál is, akiknél semmilyen betegséget nem találtak – jelent meg a Human Reproduction című szakfolyóirat internetes kiadásában augusztus 12-én.