Birs – a gyógyító gyümölcs

Míg nagyszüleink rendszeresen készítettek birsmustot, a birs manapság jobbára ismeretlen. A növényt pedig már az ókorban is becsülték, mint megfázás, emésztési zavarok és bőrgyulladás elleni szert. Az illatos birs gazdag tápanyagokban, sok káliumot tartalmaz, ami szükséges többek között a normális vérnyomáshoz, a szív, az idegek és az izmok működéséhez.

A bőséges kálium mellett a birs ásványi anyagokat és nátrium, cink, vas, réz, mangán és fluorid nyomelemeket tartalmaz, amelyek többek között felelősek a sejtek anyagcseréjéért és az oxigén szállításáért a vérben. Van benne sok A-vitamin, a terhes nők számára fontos folsav, és rengeteg C-vitamin is.

Jótékony hatásai

BirsalmasajtMár az ókorban is használták a birset gyógyszerként, ezeket a hatásokat tulajdonítják a neki:

  • sok rostot, tannint és csersavat tartalmaz, amelyek pozitívan hat az emésztésre.
  • repedezett vagy gyulladt bőr és leégés esetén nyákanyagai nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért használják a kozmetikai termékekben is.
  • a benne lévő pektin csökkenti a koleszterinszintet, megköti a káros anyagokat, és így segít a szervezetnek a méregtelenítésben.
  • a csersavak és az A-vitamin csökkenthetik a köszvény és az érelmeszesedés tüneteit.

Nyálkaanyagai segítenek köhögés esetén

A birsmagok nagy mennyiségű nyálkaanyagot tartalmaznak, amelyek torokfájás és köhögés ellen segítenek. Ha birsmagot egy kis vízben áztatunk és forraljuk, birsnyálka képződik, amit ha megiszunk, csökkenti a köhögést. A szárított magokat lehet szopogatni, mint a köhögés elleni cukorkát, nem szabad azonban szétrágni, mivel mérgező hidrogén-cianidot tartalmaznak, ráadásul nagyon keserűek.

A birsnyálka nemcsak az irritált torkot nyugtatja meg, hanem általános gyulladáscsökkentőként is hat, és gyorsítja a sebgyógyulást, ezért borogatás formájában is alkalmazzák égések, bőrgyulladás, kisebesedett mellbimbó és aranyér, vagy arcpakolás formájában. A nyálka italként segít vastagbél- és gyomornyálkahártya-gyulladás, valamint székrekedés ellen, mert hashajtó hatású.

Ne együk nyersen!

A nálunk is kapható birsfajták nem alkalmasak nyers fogyasztásra. Bár nem mérgezőek, de többnyire kemény, fás szerkezetűek és keserűek. A gyümölcs illatos-savanykás íze csak párolva bontakozik ki, mialatt a savak és keserű anyagok eltűnnek. Elkészítése előtt a keserű pihét dörzsöljük le róla, ezután magozzuk ki, majd vágjuk kis darabokra és pároljuk meg.

Birsdesszert

A birsalmakenyér (nálunk birsalmasajt) kedvelt spanyol desszert, amely csak nevében közös a kenyérrel. Elkészítéséhez a reszelt, kimagozott és felaprított birset 30-40 percig kell főzni kevés vízzel és citromlével.

A birset leszűrjük, a leszűrt mennyiséghez ugyanannyi cukrot hozzáadva közepes lángon 45-60 percig birsalmasajttá főzzük. Ízlés szerint mézzel, gyömbérrel vagy fahéjjal ízesíthetjük.

A résnyire kinyitott sütőajtó mellett a felfőzött mennyiséget 100 fokon körülbelül négy órán át szárítjuk. Ezután a zselészerű anyagot szeletekre vágjuk, megszórjuk porcukorral, mandulával – kész a finom birsdesszert.

(Németből fordította: Koncz László)