Baktériummágnes fogkefék

Vajon melyik használati tárgyunk az, amely mikrobák millióit hordozza? A fogkefe a mosdó szélén teljesen ártalmatlannak látszik, de mielőtt a szánkba vesszük, jusson eszünkbe, hogy egy átlagos fogkefe akár 10 millió baktériumot is tartalmazhat – köztük E. coli és Staphylococcus baktériumokat, állítja egy, a manchesteri egyetemen végzett tanulmány.

„Egy ápolatlan szájban annyi baktérium lehet, mint egy piszkos fürdőszobai padlón” – mondja Ann Wei San Franciscó-i fogorvos. Ráadásul a fogkefék kicsi baktériummágnesek, melyek számos forrásból vonzzák a mikrobákat. Ha a fogkefénket a mosdókagylón vagy annak a közelében tároljuk, szennyeződik a kézmosás közben ráfröcskölődő víztől – és minden, amit lemosunk a kezünkről, már vissza is tért hozzánk.

Ha ilyen, cseréljük ki!Sok lakásban a WC is a fürdőszoba része. Gondoljunk arra, mi történik, amikor nyitott tetővel lehúzzuk a WC-t. A hasmenést okozó baktériumok nyitott WC-öblítéskor a csészétől akár 25 cm-re is felrepülhetnek.

Vajon érvényes-e az 5 másodperces szabály, ha a fogkefénk a padlóra esett? Nem. Érintkezésbe lépett az ott leülepedett WC-permet részecskéivel és minden mással, amit a cipőnk talpával behurcoltunk.

Ne használjunk műanyag fogkefetartót

Légmentes tartóban tartja a fogkeféjét? Ne tegye. A fogkefe két használat közben nem tud kiszáradni, ami elősegíti a baktériumok szaporodását. Ráadásul, ha a család összes fogkeféjét egyben tárolja, a baktériumok egyikről a másikra vándorolhatnak, ahogy a fejek érintkeznek. Ez különösen akkor veszélyes, ha a családtagok egyike beteg. Hasonlóképpen elősegíti a mikrobák terjedését a fogkefék között, ha közös fogkrémet használunk.

Hogyan tartsuk tisztán?

Most, hogy már kellő mértékben undorodunk, lássuk, hogyan javíthatunk a helyzeten. Nézzük, mivel tarthatjuk a fogkefénket a lehető leginkább baktériummentesen.

  • Cseréljük le a fogkefénket 3-4 havonta, vagy ha a sörték elhajlanak, deformálódnak. A cserével megszabadulunk a baktériumoktól, és egyben biztosítjuk a hatékonyabb tisztítást is.
  • Ne osszuk meg a fogkefénket mással. Bármilyen gondosan tisztogatjuk, soha nem fogunk megszabadulni az összes baktériumtól. Ha valóban biztosra akarunk menni, a legjobb, ha a család minden tagjának külön fogkréme is van. Ha a család tagjai közös fogkrémes tubust használnak, ne dörzsöljék a tubus nyílásához a fogkefét.
  • Időről időre áztassuk a fogkefénket hidrogén-peroxidba vagy antibakteriális szájvízbe, főleg, ha leejtettük a földre. Minden fogmosás után mossuk ki a fogkefét folyóvíz alatt.
  • Mindig csukjuk le a WC fedelét, mielőtt leöblítenénk.
  • Ne tároljuk a fogkefét légmentes helyen. Ha az orvosságos szekrényben tartjuk – ami alapvetően jó ötlet –, úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy elég levegő van-e a szekrényben, hogy megfigyeljük, megszárad-e a fogkefénk két használat között. Ha több fogkefét együtt tárolunk, ügyeljünk rá, hogy a fejük ne érjen egymáshoz.

(Angolból fordította: H. Orsi)