A rüh nem válogat

A rüh erősen fertőző, világszerte előforduló betegség. Tipikus tünete az elviselhetetlen viszketés, különösen a meleg ágyban, az érintett szükségét érzi a folyamatos vakarózásnak. A rüh már az ókorban is ismert volt, és az arab al-Tabari 1000 évvel ezelőtt aprólékosan leírta a kórokozót és megtalálási helyét, valamint azt, hogyan legyünk úrrá a betegségen.

Ez a tudást az évszázadok során sajnos a legtöbb orvos figyelmen kívül hagyta, bár a nép tudta, hogyan segítsen magán: a parányi állatkákat egy tűhegy segítségével kipiszkálta a rüh okozta sebekből és körmével szétzúzta. Kéntartalmú kenőcsök és higany is forgalomban voltak.

Gyakori az ujjak közöttMa a kezelési lehetőségek hatékonyabbak, de a rüh még mindig világszerte előfordul. Ez a parazita rendkívül fertőző, és továbbítása szoros testi kontaktussal lehetséges. Ez nem szükségszerűen a közösülés – már kedvezőtlen életkörülmények, szűk térben együtt élő sok személy jelenléte is elegendő. Ezért érintettek gyakran a közösségi létesítmények. A higiénia hiánya, a közös alvóhelyek és a váltakozó szexuális kapcsolatok kedveznek a fertőzésnek.

A viszketést okozó atkák 0,2-0,5 mm nagyságú lények, amelyek szobahőmérsékleten jól érzik magukat a ruházatban, ágyneműben, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben, és így akár három napig is (hideg időben akár 2 hétig!) kibírják az ember nélkül. Ha van megfelelő áldozat karnyújtásnyira, a megtermékenyített nőstények perceken belül befúródnak a bőrbe, és 1 cm hosszú, 0,5-2 mm széles járatokat ásnak. Annak a végén maradnak életük végéig, vagyis körülbelül egy hónapig, székletet ürítenek, és 1-2 tojást raknak. A kikelt lárvák kifúrják magukat a bőrből, és körülbelül két hét múlva megkezdődik egy újabb ciklus.

Kemény tények és sötét számok

Az Egészségügyi Világszervezet szerint mintegy 300 millió ember fertőzött rühvel világszerte. Minden éghajlat és társadalmi-gazdasági osztály érintett, de járványok mindenekelőtt hátrányos helyzetű, sűrűn lakott területeken fordul elő, ahol gyenge a higiénia és elégtelen a vízellátás. Különösen jól érzik magukat az atkák a trópusok városi területein.

Kedvelt helyük a testen:

  • az ujjak között, a kar alatti ráncokban
  • a könyökön, mellbimbón
  • a köldökön, a péniszen
  • a lábak belső szélén és a bokatájékon.

A vakarózással az érintett helyeken bakteriális fertőzés is kifejlődhet.

Felismerés és kezelés

A diagnózist gyakran a tipikus tünetek alapján állítják fel. Minden, a fertőzött személlyel szoros kapcsolatban állót szintén kezelni kell. A kezelést egy hét után meg kell ismételni.

Fontosak az általános intézkedések az atkák ártalmatlanná tételére. Ezek közé tartozik a törölközők, ágynemű és fehérnemű gyakori cseréje és kifőzése, a kárpit, szőnyegek és párnák alapos porszívózása, a felsőruházat és takarók vegyszeres tisztítása.

(Németből fordította: Koncz László)