Csonttörés ellen napi három csésze tea

Napi három csésze tea elfogyasztásával közel harmadával csökkenthető a csípőcsonttörés kockázata. A kutatók szerint a szerény ital hatásos fegyver lehet a csontok meggyengüléséért és törékenységéért felelős betegség, a csontritkulás elleni harcban. A fekete teában lévő flavonoidok segíthetnek távol tartani a csontokat gyengítő rendellenességet.

A szakértők már évek óta sejtik, hogy ezek az antioxidánsok több súlyos megbetegedés, köztük a rák és a szívbetegség kockázatát is csökkenthetik. A legújabb felfedezés azonban arra utal, hogy a teafogyasztás hatékony módja lehet a csontok védelmének is az öregedés folyamata során.

TeaidőCsontritkulás akkor alakul ki, amikor az elöregedett csont lebontásáért felelős oszteoklaszt sejtek száma meghaladja az egészséges, új csont létrehozásáért felelős oszteoblaszt sejtek számát. Ez az egyensúly 30-35 éves kortól kezdve borul fel, ettől kezdve kevesebb oszteoblaszt található a csontjainkban, mint oszteoklaszt. Amikor az egyensúly túlságosan az oszteoklasztok felé billen, kialakul a csontritkulás, ami drámai mértékben megnöveli a fő ízületek, például a csípő törésének kockázatát.

Az ausztráliai Sir Charles Gairdner Kórház, a Royal Perth Kórház és a Flinders University of South Australia egyetem kutatói korábbi kutatásokban azt olvasták, hogy a tea javíthatja a csontsűrűséget. Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett új kutatásukban azonban azt vizsgálták, vajon a teafogyasztás csökkenti-e az idős nőkben a csonttörések előfordulását. Ehhez 1200 hetvenes éveiben járó nőt követtek nyomon tíz évig. Ebben az időszakban a vizsgált nők közül 288 esett el és szenvedett csonttörést, és ennek közel fele a csípőcsont törését jelentette.

Eredményeikből az derült ki, hogy azok a nők, akik minden nap legalább három csésze teát ittak, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel törték el a csontjukat, mint azok, akik kevesebb mint egy csésze teát fogyasztottak hetente.