Sovány vagy alultáplált?

Nem könnyű annak, akit babkarónak, vasalódeszkának neveznek. Soványnak lenni orvosi szempontból sem jelenti automatikusan, hogy valaki egészséges. Németországban közel 2 millió ember sovány, jóval több nő, mint férfi, különösen a 14-29 év közötti korosztályban. Hasonló az arány más nyugati országokban, a fejlődő országokban a felnőttek 50%-a túl sovány.

A túl soványak közé azonban nemcsak az evészavarokkal küzdők tartoznak, hanem mindazok, akik egyszerűen nem akarnak hízni, vagy krónikus betegségben szenvednek. Okként szóba jöhet:

  • Colitis ulcerosa (krónikus fekélyes vastag- és végbélgyulladás)
  • Crohn-betegség
  • Tuberkulózis
  • Rákos betegségek

AIDS-es betegeknél a hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás gyakran vírusfertőzés első jele.

Az alultápláltság más...Soványság vagy alultápláltság

Aki túl sovány, még nem automatikusan alultáplált. Vannak, akik egyéni anyagcseréjük miatt nem tudnak hízni, és egész életükben soványak maradnak. A nyugati iparosodott nemzeteknél gyakran genetikai tényezők, illetve anyagcsere rendellenességek az okai a kisebb súlynak, szemben például a fejlődő országokban jelentkező alultápláltsággal.

Ha különbséget teszünk a soványság és az alultápláltság között, különbséget kell tenni az egyik oldalon a még mindig nem elegendő élelmiszerellátás, és másik oldalon a tápanyag nem megfelelő kiaknázása miatti veszteség között. A krónikus száj- és torokgyulladással küzdők például csak korlátozottan tudnak élelmiszert fogyasztani, míg a laktóz intoleranciában szenvedők a felvett táplálékot csak nehezen tudják hasznosítani. Az olyan étkezési rendellenességek, mint a bulimia és az anorexia alultápláltsághoz és soványsághoz, sőt halálhoz is vezethet. Sokkal kevésbé ismert azonban, hogy idős embereknél gyakoribb az alultápláltság, és ennek következtében a soványság. Náluk az étvágytalanság mellett a fizikai és mentális korlátok oka sokszor a pénzügyi korlát.

Egészségügyi kockázat

Aki túl sovány, ugyanúgy lehet cukorbeteg, mint a normál- vagy túlsúlyosak. A túl soványak sokkal fogékonyabbak a csontritkulásra és a fertőzésekre, mint a normál testsúlyúak. A megnövekedett fertőzésre való fogékonyság egyik oka a leptin csökkent szintje a szervezetben. Ez a „jóllakottság hormon” hírvivő anyag, tájékoztatja a testet a sejtekben rendelkezésre álló energiáról. Minél több zsír tárolódik a zsírsejtekben, annál több leptin választódik ki. Ha azonban az energiatartalékok csökkennek, csökken a leptinszint is. Ilyenkor a nem létfontosságú testi funkciók is csökkennek. Az immunrendszer számára ez azt jelenti, hogy az immunsejtek kevésbé aktívak, nehezebben aktiválhatók, és érésük lassabb.

A hab nem megoldás

Csak tejszínhabbal nem lehet segíteni az alultápláltakon. Először az okot kell tisztázni, és megfelelő diétát kell bevezetni. A cél a táplálkozásalapú terápia, amelynek mindig biztosítani kell, hogy kompenzálja az esetleges hiányosságokat anélkül, hogy új egészségügyi problémák keletkeznének. A tejszínhab tehát hosszú távon csak a koleszterinszint növelésére jó – de nem arra, hogy a beteg egészségesen többet nyomjon.

(Németből fordította: Koncz László)