A lép betegségei

Csakúgy, mint minden más szervünk, a lép is megbetegedhet vagy megsérülhet. Ha fájdalmat érzünk a bal oldali bordák alatt, bakteriális vagy vírus eredetű fertőzés okozhat duzzanatot a lépben. Ha a fájdalom a bal vállba vagy a nyak baloldalára sugárzik, lehetséges, hogy léprepedés van a panaszok mögött. Egy ilyen sérülés oka lehet például baleset.

Lépduzzanat

Ha a lép erősen megduzzad, splenomegaliáról beszélünk. A lép a bal bordaív alatt kitapintható, ha megduzzad, nagyon fájdalmas lehet. Többnyire a lépnagyobbodás jelzi a baktériumok, vírusok vagy paraziták által kiváltott fertőzéseket, mint a mirigyes láz, a tuberkulózis vagy a malária. Az immunrendszer megnövekedett aktivitása, ami valójában a betolakodókat akarja kivédeni, vezet a lép megnagyobbodásához. A lépmegnagyobbodás gyakori, ezt okozhatja elzáródás is (lásd alább).

Az immunrendszer részeLeukémia, a fehérvérsejtek rosszindulatú átalakulás is okozhat lépmegnagyobbodást. A Gaucher-kór, egy zsírtárolási betegség, amelynél a zsíros anyagok egy hibás enzim miatt nem bontódnak le, hanem ehelyett a szervekben, például a lépben lerakódnak. A lép a normál méret akár 20-szorosára is megduzzadhat.

Léprepedés

Nagy erőbehatásra, például balesetnél, egy törött borda is okozhat léprepedést. Mivel a lép vérrel nagyon jól ellátott, a sérülés gyorsan nagy vérveszteséget okoz. Sok esetben a műtéti vérzéscsillapítás az egyetlen lehetséges kezelés, néha a lépet teljesen el is kell távolítani.

Léppangás

Májbetegségek, például a májzsugor, vagy jobboldali szívelégtelenség megváltoztatja a véráramot a bél és a máj között. Mivel ebbe a rendszerbe a lép is be van kapcsolva, a vér felhalmozódhat a lépben, ami a megnagyobbodását okozhatja, ez viszont a vörösvértestek leépüléséhez vezet.

Autoimmun betegségek

Ha szervezetünk megtámadják saját falósejtjei, autoimmun betegségről van szó. Az úgynevezett auto-antitestek krónikus gyulladást váltanak ki. A hibás erős immunválasz megtámadhatja a lépet.

A vörösvérsejtek rendellenességei

A sarlósejtes vérszegénység a hemoglobin örökölt rendellenessége, amelyben a hemoglobin félholdszerű alakot vesz fel. A legsúlyosabb formájában (homozigóta) csak sarlósejtes hemoglobin képződik, a valamivel könnyebb formánál (heterozigóta) a hemoglobin bizonyos esetekben a normál formában van jelen. A sarlósejtes hemoglobin eltömíti a kis ereket, és elakad a lép kötőszöveti hálózatában, ahol lebomlik.

Hogyan védhetem és támogathatom lépemet?

Mivel a lép az immunrendszer része, kiegyensúlyozott étrenddel és a védekező mechanizmus viselkedési szabályainak támogatásával közvetve támogatjuk azt.

A középkorban a kénfüstöt ajánlották a máj és a lép tisztítására: Ez a terápia szerencsére már nem létezik. A hagyományos kínai gyógyászatban a lép fontos szerepet játszik jó közérzetünkben. Ő az uralkodó a testnedvek felett. A keserűanyagok, amelyek pl. az endíviában vagy a cikóriában megtalálhatók, erősítik a lépet. Az immunrendszer erősítése érdekében a kínai táplálkozástan a fokhagymát, hagymát, az édesköményt és a retket ajánlja.

(Németből fordította: Koncz László)