Hogyan ismerjük fel a lágyéksérvet?

A szervezetben vannak olyan természetes „gyenge pontok”, ahol a kötőszövet vékony, át- meg átszövik az erek és idegek, illetve olyan területek, ahol a magzati fejlődés során meglévő kapcsolódások nem fejlődtek vissza. Hogyan lehet felismerni a lágyéksérvet? Lágyéki dudor, néha enyhe fájdalom jelzi a meglétét, a köldöksérvvel szemben ez nem fejlődik vissza.

A hasfal lágyéki területének egy gyenge pontján, az úgynevezett sérvkapun a hashártya kesztyűujjszerű kitüremkedésébe, a sérvtömlőbe zsigerek (sérvtartalom) nyomulnak ki a hasüregből.

Olykor csak a műtét segítSzületett lágyéksérv (Hernia congenita): A sérv gyermekeknél általában annak a ténynek köszönhető, hogy a magzati fejlődés során meglévő kiemelkedések nem zárulnak megfelelően. Ez a veleszületett forma gyakrabban fordul elő fiúknál, mint lányoknál. Érintett a gyermekek 1-4%-a, illetve a koraszülöttek 20%-a; gyakori az örökletes hajlam. Ez a sérv a fiúknál belenyúlhat a herezacskóba, a lányoknál elérheti a szeméremajkakat. Fiúknál, ha a bélhurkok helyett folyadék áramlik a hasüregből a herezacskóba, a heresérvről beszélünk, ami azonban általában magától eltűnik.

Szerzett lágyéksérv (Hernia acquisita): Felnőtteknél a sérv állandó nyomásnövekedés miatt következik be, például fúvós hangszereken való játékkor, krónikus köhögés vagy nehéz fizikai munka következményeként, de lehet az oka terhesség, vagy a hasfalon lévő tumor is. A nők kevésbé érintettek, mint a férfiak.

Tünetek és jelek

Puha dudor a lágyéktájon, jól látható és elnyomható – ennek alapján lehet a sérvet felismerni. Különösen hangsúlyosak a tünetek pl. kiáltáskor, köhögéskor, vagy tüsszentéskor, illetve WC-n, székelés alkalmával. Tehát mindig akkor, ha a hastájékon emelkedik a nyomás és a belek kitüremkednek.

A lágyéksérv mind gyerekeknél, mint felnőtteknél néha húzó has- vagy lágyékfájással jár. Erősebbek a fájdalmak, ha a has teli van, és hányinger és hányás következik be. Ezek a tünetek a sérv életveszélyes kizáródására utalhatnak. Ekkor a sérv többnyire kemény, a dudor nem eltolható.

Felismerés és kezelés

Ha a lágyékrészen dudort vesz észre, időben keressen fel orvost. A fájdalmak néha hasonlítanak a lágyéki húzódáshoz (a comb izmainak megnyúlása – de az utóbbinál nem tapintható dudor a lágyékon). Ellentétben a köldöksérvvel a lágyéksérv soha nem fejlődik vissza spontán.

Műtéti eljárások

Gyermekeknél fennálló sérv esetén általában ambulánsan szokás operálni, kizáródáskor kórházi tartózkodással kell számolni. Felnőtteknél nem végeznek ambuláns műtétet. A sérv típusától és terjedelmétől függően különböző módszerek vannak a műtétre a lágyéksérv lezárására. Gyakran lehetőség van laparoszkópos beavatkozásra.

(Németből fordította: Koncz László)