Csoko-csoko-csokoládé

A keserű csokoládé védelmet jelenthet a hasnyálmirigyrák ellen. Az már korábban kiderült, hogy az alacsony magnéziumszint összefüggésbe hozható a betegség kialakulásával, éppen ezért a keserű csokoládé – más magnéziumban gazdag ételekhez hasonlóan – segíthet megakadályozni a kialakulását. Az Egyesült Államokban a hasnyálmirigyrák a negyedik vezető halálok.

Az Indianai Egyetem munkatársai bőséges mennyiségű, jó minőségű keserű csokoládé fogyasztását javasolják, vagy azt tanácsolják, hogy szedjünk magnézium-kiegészítőket.

Jó minőségűt válasszunk A hasnyálmirigyrák egészen más, mint a többi rákféle. Öt éven belül a túlélési arány meglehetősen rossz, így a megelőzés és a betegség kialakulása mögötti okok feltérképezése nagyon fontos – mondja a kutatás egyik vezetője, dr. Ka He, az egyetem munkatársa.

A kutatás során több mint 66 ezer férfi és nő adatait elemezték, akiknek életkora 50 és 76 év között volt. Az, hogy a magnéziumhiány összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrák kialakulásával, egyértelmű, viszont a pontos ok-okozati összefüggések feltérképezéséhez további kutatásokra van szükség.

A betegség sajnos ezzel együtt egyre inkább terjed, a prevencióra szánt komoly költségek ellenére 2002 óta nem tudták megállítani a hasnyálmirigyrák terjedését.