Aranyvessző – kiöblíti a kórokozót

Nemcsak szép sárga virágzatú, hanem gyógyító hatású is az aranyvessző. Megelőzésre, átöblítő teaként használják húgyhólyag-gyengeségnél. Az ókori germán népek sebgyógyításra használták, a 17. században a húgyúti panaszok kezelésére alkalmazták. A közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea) nálunk is őshonos, a kanadai változat nagyobb hatóanyag-tartalmú.

A húgyhólyag-gyulladás

Nők gyakrabban szenvednek húgyhólyag-gyulladásban, mint férfiak, mivel az ő húgycsövük rövidebb, és közvetlenül a végbélnyílás közelében van. A baktériumok így a végbél környékéről könnyen bejutnak a húgycsőbe, és onnan a húgyhólyagba. Ám a férfiak is ismerik a szenvedést: náluk a prosztata-megnagyobbodás kedvez a betegségnek. Sokuk rendszeresen szenved égő, szúró fájdalomtól, intenzív vizelési ingertől – amelyet mérsékelt siker koronáz.

A nálunk is honos fajtaA gyakran elkerülhetetlen gyógyszerek mellett ajánlott a mellékhatások nélküli kezelés aranyvesszővel. Ha napi két-három liternyi teát iszunk, az kiöblíti a kórokozókat. Ilyenkor sóveszteség nélküli vízürítésről (aquaresisről) van szó. Más gyógynövények, például a nyírfalevél, zsurló vagy csalánlevelek is használhatók.

Az aranyvessző hatásai, használata

Az Európai Gyógyszerkönyv szerint a valódi aranyvessző szárított, virágzás alatt gyűjtött föld feletti részeit használják. (A homeopátia a friss virágzatot használja.) A fő összetevők – flavonoidok és szaponinok – elősegítik a vizelet és a mérgező anyagok kiválasztását. Az aranyvessző gyulladáscsökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító, e tulajdonságok vélhetően a benne lévő fenolglikozidoknak köszönhetők.

A gyógynövény vesegyulladások és vesehomok kezelésére is alkalmas tea vagy cseppek formájában. Ezen kívül vannak olyan hírek is, hogy hasznos a reuma, krónikus vénás betegség vagy krónikus bőrbetegségek kezelésére is. A tudósok úgy vélik, hogy ebben a szaponinok immunstimuláló hatása is szerepet játszhat.

Külsőleg az aranyvesszőt a száj és a garat gyulladásainak és rosszul gyógyuló sebek kezelésére használják.

Figyelem: ha a tünetek 3 napnál tovább tartanak, valamint láz és véres vizelet, krónikus vesegyulladás esetén alkalmazása előtt feltétlenül orvos tanácsát kell kérni. Károsodott szív- vagy vesefunkciók miatti folyadékvisszatartás esetén nem szabad használni az aranyvesszőt.

(Németből fordította: Koncz László)