Inkább süssük, mint főzzük!

A zöldségeket sokkal egészségesebb olajban sütni, mint megfőzni, főleg, ha extra szűz olívaolajat használunk. A megfelelő sütési eljárás során a nyers zöldségekben megnő az antioxidánsok, illetve a fenolos összetevők mennyisége, melyek védelmet nyújtanak a krónikus betegségek – például a rák, a cukorbetegség vagy a makuladegeneráció – ellen.

Amint azt Cristina Samaniego Sánchez professzor, a Granada Egyetem munkatársa kifejtette, az olaj képes megnövelni a zöldségekben található fenolok mennyiségét, a sima vízben főzés viszont nem, ezért ajánlatos inkább egy kevés olívaolajjal elkészíteni őket.

Kevés olívaolajon pároljukA kutatók a vizsgálatuk során 120 grammnyi krumplit, sütőtököt, paradicsomot és padlizsánt készítettek el – valamennyit megpucolva, kimagozva – három különféle eljárással: sütve, simán vízben főzve, illetve extra szűz olívaolaj és víz keverékében elkészítve.

Laboratóriumi vizsgálatok során alaposan ellenőrizték az így elkészült zöldségeket, és megállapították, hogy a legegészségesebb eljárás az, ha extra szűz olívaolajban sütve készülnek el a zöldségek, mert ekkor emelkedik meg leginkább a bennük található fenolos összetevők mennyisége, így még az sem számít, ha az így elkészült finomságoknak a felszívott olaj miatt kicsit magasabb lesz a kalóriatartalma.

A Food Chemistry című lapban közzétett vizsgálatból még az is kiderült, hogy a zöldségekben található antioxidánsok mennyisége mindhárom eljárás során megnőtt, de a vízben főzés csak akkor ajánlott, ha utána mind a zöldségeket, mind a főzővizet elfogyasztják.