Keveset tudnak a férfiak a prosztatáról

Veszélyesen keveset tudnak a férfiak a prosztatájukról, ötből egy férfi nincs is tisztában azzal, hogy van prosztatája – állítja egy brit jótékonysági szervezet. Maga a mirigy egy dió nagyságú szerv, a húgyhólyag alatt és a végbélnyílás előtt helyezkedik el. A prosztata termeli azt a folyadékot, amely a spermiumok mellett az ondó alkotórésze.

A prosztata elengedhetetlenül fontos, e szerv segítséget nyújt a sperma termelődéséhez, de az ejakulációban is fontos szerepet játszik. Emellett más miatt is fontos volna, hogy többet tudjunk róla: évente több mint 40 ezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal az Egyesült Királyságban a Prostate Cancer UK nevű szervezet adatai szerint. (Hazánkban ez a szám évente kb. 4500 fő). Ez a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákfajta.

Több fontos szerepe vanA felmérésből kiderült, hogy ötből egy férfi nincs is tisztában azzal, hogy van prosztatája, és a férfiak többsége egyáltalán nem vesz tudomást a rák veszélyéről.

Az 1900 férfi bevonásával készült kutatási anyagból kiderült, hogy 92 százalék egyáltalán nem volt tisztában a prosztata szerepével, 54 százalék pedig azt sem tudta, hol található. Egészen pontosan tizenhét százalék azt sem tudta, hogy egyáltalán van prosztatája.

Rendkívül veszélyes, hogy a férfiak többsége semmit sem tud erről a fontos szervről, noha ez az egyik leggyakoribb rákfajta a férfiak körében. Nem beszélünk eleget azokról a problémákról se, amelyeket a prosztata rendellenes működése okozhat: az ejakulációval kapcsolatos gondokról, a spermaminőségről, a vizelet áramlásának akadályairól és az inkontinenciáról – mondja a kutatást koordináló Angela Culhane, a szervezet munkatársa.