Miért ne igyunk túl sok vizet? (1.)

Mindenkitől azt halljuk, hogy sok vizet kell inni. Ezt mondja az orvos, az anyukánk, minden egészséggel foglalkozó könyv. Mert a szervezetünk igen nagy százalékban vízből áll; a víz az élet forrása; a víz megtisztítja a szervezetünket a mérgektől; a szép bőr sok folyadékbevitelt igényel… Csakhogy mindaz, amit eddig tanultunk a vízivásról, semmit sem ér.

1. Vakon követjük a tanácsokat anélkül, hogy a saját szervezetünkre hallgatnánk

Miért hagyjuk figyelmen kívül szervezetünk biológiai jelzéseit? Nem számoljuk, hogy mennyi levegőt kell vennünk egy nap, és hányszor kell pislognunk. A szervezetünk szól, hogy lélegezzünk, pislogjunk – és mi gondolkodás nélkül meg is tesszük. Gondoljunk erre legközelebb, amikor nem vagyunk szomjasak, mégis legyűrjük a poharunkban maradt víz másik felét, csak mert „egészséges”.

Ne igyunk, csak mert divatMég rosszabb, ha azért iszunk, hogy testünk más fizikai igényeit kielégítsük – például az éhséget. Pedig még egy 2-3 éves gyerek is meg tudja különböztetni az éhséget a szomjúságtól. A felnőtteknél jelentkező hibás gondolkodás oka a tanult üzenet, hogy az ivással kielégíthetjük az éhséget.

2. Az élelmiszerekben már van víz

Még ha meg is kellene innunk naponta 2 l vizet, ennek nagy részét az élelmiszerrel már bevisszük a szervezetünkbe. Szinte minden ételünk tartalmaz vizet. Ezt viszont, úgy tűnik, senki nem számolja. Ami még furcsább, sok ember a vízen kívüli italokat nem számítja bele a napi vízfogyasztásba. Pedig a kávé, gyümölcslé, tej, tea, kefir stb. mind rengeteg vizet tartalmaz. Ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk, könnyen túlihatjuk magunkat.

3. Figyelmen kívül hagyjuk a tápanyagban gazdag italokat

Ha vizet iszunk, csak vizet viszünk be a szervezetünkbe. Ha friss, nyers tejet iszunk, az tele van létfontosságú vitaminokkal, fehérjével – és vízzel.

Ugyanez a helyzet az erjesztett italokkal, vagy akár a húslevessel is. Jótékony probiotikumok, vitaminok, ásványi sók és egyéb fontos tápanyagok vannak bennük – csupa olyasmi, amit tisztán vízivással nem kaphatunk meg.

4. Megzavarjuk az elektrolit egyensúlyunkat

Az ásványi anyagok fontosak a szervezetnek, főleg a foszfor és nátrium tartalmú ásványi anyagok közti egyensúly. A normál, egészséges extracelluláris (sejtek közötti) folyadék szeret izotóniás oldat maradni, ami azt jelenti, hogy egy liter vízben kb. 9 g só van. A kiszáradt betegeket a kórházban nem vízzel töltik tele, izotóniás oldatot kapnak, mely hidratál, és az egészséges elektrolit egyensúlyt is helyreállítja.

Talán hallottuk már a tanácsot, amely szerint aki megfelelően hidratált, annak a vizelete majdnem színtelen. Nézzük, mi áll emögött. A vizelet fajsúlya meghatározza a vizeletben lévő oldott részecskék koncentrációját. Ha ez túl alacsony, az hyponatraemiára, a vér alacsony sószintjére utal. Ennek hatására a sejteken kívüli folyadék ozmózissal a sejtekbe vándorol, felduzzasztva a sejteket. A megnövekedett sejtek nagyobb nyomást okoznak az agyban, ami fejfájáshoz, álmossághoz, ingerlékenységhez, szélsőséges esetben akár halálhoz vezethet.

Ha egész nap vizet iszunk, amíg végül a vizeletünk teljesen világosság válik, jó úton járunk, hogy hyponatraemiás állapotba hozzuk magunkat.

(Folytatjuk)

(Angolból fordította: H. Orsi)