Miért ne igyunk túl sok vizet? (2.)

Mindenkitől azt halljuk, hogy sok vizet kell inni. Ezt mondja az orvos, az anyukánk, minden egészséggel foglalkozó könyv. Mert a szervezetünk igen nagy százalékban vízből áll; a víz az élet forrása; a víz megtisztítja a szervezetünket a mérgektől; a szép bőr sok folyadékbevitelt igényel… Csakhogy mindaz, amit eddig tanultunk a vízivásról, semmit sem ér.

5. Túlhidratálás

A szervezet hidratálási igényét több fokozatban lehet teljesíteni, akár úgy is, hogy elérjük azt a pontot, ahol a bevitel már nem előnyös. Lehetünk dehidratáltak, optimálisan hidratáltak vagy túlhidratáltak.

A túlhidratálás is veszélyesSokszor halljuk azt is, hogy amikor szomjasnak érezzük magunkat, már dehidratáltak vagyunk. De a szomjúság, ahogy az éhség is, nem megelőzendő probléma, hanem az élet normális része. Csak hallgassunk a jelzésekre, együnk, ha éhesek vagyunk, igyunk, ha szomjasak vagyunk, aludjunk, amikor fáradtnak érezzük magunkat.

A túlhidratáltság sokkal gyakoribb, mint a dehidratáltság. Az emberek annyira félnek a dehidratáltságtól, hogy szinte fel sem merül bennük a lehetőség, hogy ezzel a mérleg a másik irányba billenhet. Pedig átbillenhet, és ez veszélyes. Még sokkal veszélyesebb is lehet, mint a dehidratáció, mivel nehezebb észlelni. A túlhidratáltság jelei:

  • Hideg kéz, láb és/vagy orr
  • Alacsony testhőmérséklet
  • Gyakori vizelési inger
  • Fejfájás
  • Izomgörcs, izomrángás
  • Szellemi tompultság, a tisztánlátás csökkenése
  • Hangulatingadozás, érzelmek szabályozásának gyengülése
  • Álmatlanság, rossz alvás
  • Fáradtság
  • Szájszárazság

6. A túl sok víz gátolja az emésztést

A jó emésztéshez a gyomorsav megfelelő szintű összetevőire van szükség, miként a jól működő anyagcseréhez is. A túl sok víz mindezt tönkreteheti.

Ha evés közben iszik az ember, akkor a legjobb, amit választhat, a sima víz. A túl sok folyadék viszont hatástalanítja az elfogyasztott étel anyagcserét tápláló előnyeit.

7. A túl sok víz ellentétesen hat a vércukorra

A víz, a sóhoz és elektrolitokhoz hasonlóan, kimossa a cukrot is a szervezetből. Alacsony vércukorszint esetén a túl sok folyadék még a meglévő kevés értékes vércukrot is eltávolítja. Magas vércukorszint esetén viszont nem megoldás a túl sok víz. A vércukor stabilitása szoros összefüggésben áll az anyagcsere mértékével. Ha a sejten kívüli folyadékok koncentrációja megfelelő, az anyagcsere-rendszer jól végzi a feladatát, és a cukrot a véráramból a sejtekbe irányítja, ahol üzemanyagként szolgálhat, vagy eltárolódhat.

Ebből következik a legfontosabb ok, hogy miért ne igyunk túl sok vizet:

8. Tönkretesszük az anyagcserénket

A túlhidratálás legrosszabb hatása, hogy gátolja az anyagcserét, és ezzel csökkenti az szervezetünk optimális teljesítményét ahelyett, hogy növelné azt. Az anyagcsere kulcsfontosságú a szervezet működése szempontjából. Túlhidratált állapotban a sejtek túlságosan elvizesednek ahhoz, hogy megfelelő módon energiát termeljenek. Ez stresszválaszt idéz elő, beindul az adrenalintermelődés, és anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk, a szervezetünk már „kiborult”. A sejtek nem jutnak elég alapanyaghoz, amiből energiát termeljenek, ezért a testünk megpróbál energiát felhalmozni. Ennek érdekében csökkenti a keringést, hogy a véráramlás jobb legyen az életfontosságú szervekben. Ezért, ha azt érezzük, hogy hideg a kezünk és a lábunk, az jól jelzi, hogy aktiválódott a szervezetünkben a stresszreakció.

Ha napról napra túl sok vizet iszunk, az anyagcsere lassulásához kapcsolódó mindenféle problémák léphetnek fel, amelyek egyszerűen megelőzhetők, ha csak annyi vizet iszunk, amennyit a szervezetünk megkíván.

Mennyi vizet kellene innunk? A válasz egyszerű. Akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk.

(Angolból fordította: H. Orsi)