Rekedtség, köhögés ellen: pipacs

Utak mentén, gabonaföldek szélén virágzik. Az orvosilag és szépítőszerként teakeverékhez használt vörös virágok túlnyomórészt vadon termő fajtákból, Kelet- és Dél-Európából, valamint Marokkóból származnak. A gyógynövény-gyógyászatban a pipacs virágait használja fel, a népi gyógyászat főként légúti megbetegedések, köhögés, rekedtség ellen alkalmazza.

A jellegzetes, finom, fényes piros szirmokat használták korábban a vörös tinta előállítására. Ma a pipacs virágát kizárólag a népi gyógyászatban, valamint szépítő teakeverékekben használják. Mivel a virágok hatékonysága tudományosan még nem bizonyított, terápiára nem javasolt. Jelenleg nincsenek jóváhagyott késztermékek.

Teaszínezésre is használjákA pipacsot az E-bizottság is negatívan értékelte. (Tudományos szakértői bizottság Németországban a növényi gyógyszerek vizsgálatára.) Nincs azonban kifogás a szépítőszerként vagy teakeverékekben történő használata ellen.

A népi gyógyászatban a pipacs virágait a légúti megbetegedések, pl. a köhögés és rekedtség ellen használják. A gyógyszer hozzájárulhat a nyálka leválasztásához, ezáltal jó köptetőszer. Emellett teakészítményekben használják fájdalomcsökkentőként és álmatlanság ellen, valamint nyugtatóként. A pipacs virágait teakeverékekben szépítőszerként használják.

A pipacs virágai antocianinokat, flavonoidot, glikozidot, hyperosidot, rutint és astragalint tartalmaznak, de van bennük kámforolaj, luteolin, kvercetin és más fenolos vegyületek, valamint nyálkaanyag is.

Csak a népi gyógyászatban

A pipacsvirág kizárólag a népi gyógyászatban használatos köhögés, rekedtség, légzési tünetek, fájdalom, álmatlanság, nyugtalanság esetén.

Teakészítés

Teakészítéshez 2 teáskanál sziromlevelet (1 teáskanál megfelel körülbelül 0,8 g-nak) felöntünk forró vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd átszűrjük. A jobb váladékoldás érdekében egy csésze, esetleg mézzel édesített teát naponta 2-3 alkalommal lehet inni. Gyógyszer-kölcsönhatások és ellenjavallatok nem ismeretesek. A pipacsvirágokat szárazon, fénytől védve kell tárolni és egy éven belül fel kell használni, mert elhalványulnak és csúnyák lesznek.

Mellékhatás

Egyes kutatások szerint a friss növényi részek fogyasztása gyermekeknél okozhat hányingert és hasi fájdalmat. A pipacs termése kevéssé toxikus. A szárított virágok nem mérgezőek. Gyógyszer-kölcsönhatások és ellenjavallatok nem ismeretesek.

(Németből fordította: Koncz László)