A verejtéktermelés zavarai (2.)

Az izzadás a test normális reakciója hőre, megterhelésre és lelkileg megterhelő helyzetekre. A verejtékmirigyek legfontosabb feladata a szervezet hőmérsékletének szabályozása. Az izzadással hőt adunk le, ami biztosítja a felület hűtését. Az izzadás további szerepe a mérgező anyagcsere-termékek kiválasztása és a bőr savas palástjának fenntartása.

Hyperhidrosis: fokozott izzadás

A hyperhidrosis genetikai hajlam az erős izzadásra, különösen hangsúlyos a karon, kézen és lábon, de elvileg az egész testen lehetséges. Az erős izzadás általában együtt jár a kellemetlen szaggal. Az érintettek alig mernek másnak kezet nyújtani, vagy cipőt felhúzni, állandóan nedves a hónaljuk, és úgy érzik, tisztátalanok és ápolatlanok. A túlzottan izzadó emberek óriási pszichikai nyomás alatt vannak.

Beválhat az iontoforézisA túlzott verejtékezés lehet más betegségek kísérő tünete: a cukorbetegség és a tuberkulózis mellett izzadunk maláriánál, pajzsmirigy-túlműködés esetén, bizonyos daganatoknál, vagy gyógyszerhasználat (antidepresszánsok vagy koffein) után. A menopauza kellemetlen kísértőtársa a hőhullámok okozta erős izzadás.

Az újonnan jelentkező – főként éjszakai – erős izzadás esetén orvoshoz kell fordulni.

Mi segít hyperhidrosisban?

Gyenge izzadásnál segít a napi zuhanyozás, a hónaljszőr borotválása, természetes anyagból készült ruházat vagy dezodoráló szerek. Enyhe és középsúlyos izzadás esetén izzadásgátlókat használnak, ezek pl. hexametilén-tetramint, formalint tartalmaznak. Kifejezetten súlyos esetekre vannak további lehetőségek:

  • Bizonyos gyógyszerek csökkentik az izzadást az egész testen. Ezeknek azonban jelentős mellékhatásaik vannak, ezért kevéssé használhatók.
  • Iontoforézis (gyengeáram-terápia): erős kéz- vagy lábizzadás esetén alapkezelés az iontoforézis. A kezek és a lábak sós fürdőbe merülnek, és elektródák révén gyenge egyenáramot vezetnek a vízbe. A verejtékmirigyek kivezető csatornái átmenetileg eltömődnek. Sok betegnél, akik csak kissé, vagy mérsékelten izzadnak, ez a kezelés legfeljebb 3 hónapra segít.
  • Botox-kezelés: A botox az elmúlt években különösen a kozmetikai sebészetben vívott ki elismerést. Terápiásán az iparilag előállított toxin gátolja az idegi impulzusok átvitelét. Hyperhidrosis esetén a hatóanyagot nagyon kicsi koncentrációban közvetlenül a bőr alatti kötőszövetbe fecskendezik. A kezelést általában hat hónap múlva meg kell ismételni.
  • Ritka, és nem viták nélküli műtéti eljárásokra is sor kerülhet: a hónalj verejtékmirigyeinek eltávolításától a „verejtékidegek” átvágásáig a mellkasban vagy a hasi területeken. Ezt az endoszkópos eljárást (ETS) használják az arc, a hónalj és/vagy a kéz izzadásánál.
  • Néhány betegnél segít egy kísérő pszichoterápiás kezelés.
  • A népgyógyászatban különösen a zsálya izzadásgátló hatása ismert, ezt hosszabb ideig kell használni.
  • Hasznosnak bizonyult néhány esetben az akupunktúra és a homeopátia.

(Németből fordította: Koncz László)