Hólyaggyulladás vagy leukopénia? (1.)

A természetben kerékpározni – ez volt Lisa K. (37) kedves időtöltése a németországi Frankenbergben. Nemcsak napsütésben, esőben is felpattant biciklire, de egyre gyakrabban meg kellett szakítani túráit, különösen nyirkos időben, mert erős vizelési ingert érzett. Ez nemcsak gyakori, hanem fájdalmas vizelés is volt, égő érzéssel a húgycsőben – mesélte Lisa.

A fiatalasszony felkeresett egy urológust, aki felírt neki egy antibiotikumot. Ezután egy ideig nyugton hagyta a húgyúti fertőzés. Öt héten át jól volt, de aztán kezdődtek a panaszok elölről. Ismét antibiotikumot kapott – és egy időre megint megszabadult szenvedésétől, de öt hét múlva ismét jöttek a fájdalmak, amit ismét antibiotikummal állítottak meg. „Ez így ment egy darabig”, emlékszik vissza Lisa K., „szabályos ördögi kör volt”. Ám egyszer csak nem akarta folytatni, félt a mellékhatásoktól. Mivel az urológus más kezelési lehetőséget nem látott, dr. Wolfgang Grebe specialistához fordult.

Vörös áfonya„Kezdetben az alhasban lévő nyomás és a húgycsőpanaszok alapján a húgyutak nem specifikus gyulladását diagnosztizáltam” – emlékezett a belgyógyász. „Amikor megtudtam, hogy az antibiotikumok ellenére kiújultak a panaszok, lett egy gyanúm. Ennek nem lehetnek egyedül a baktériumok az okai. Egy teszt megerősítette: a beteg állandóan visszatérő panaszaiért leukopénia volt a felelős, ami a vesék gyakori túlhűlése miatt keletkezett. Ezen azt értjük, hogy a fehérvérsejtek, az úgynevezett leukociták fokozottan megjelentek a vizeletben. Csekély mennyiségben normál körülmények között is kimutathatók. Ha a határérték nem haladja meg a mikroliterenkénti 10 leukocitát, nincsenek komplikációk. K. asszonynál azonban ez az érték jóval nagyobb volt.”

Lisa K.: „Amikor dr. Grebe megmutatta a teszt eredményét, nagy kő esett le a szívemről. Végre megvan az ok. De miért kezelt engem az urológus csak antibiotikummal? Dr. Grebe elmagyarázta, az urológus azt gyanította, hogy egyszerű, alsó húgyúti fertőzésről van szó, és pontos kórokozó meghatározása nélkül gyakori módszer az antibiotikumos kezelés. Ha azonban a kezelés eredménytelen, tovább kell kutatni az okokat. És pontosan ezt nem tette az urológus.”

De hogyan lehetett segíteni Lisa K-nak, akinél láthatólag rezisztencia alakult ki az antibiotikummal szemben? Dr. Grebe: „A természetgyógyászat különféle kezelési lehetőségeket ismer számos baktérium okozta betegség kezelésére, az úgynevezett természetes antibiotikumokat. Ezeket gyógyító növényeknek nevezzük, melyek összetevőinek hatása vagy baktericid, vagyis elpusztítja a baktériumokat, vagy bakteriosztatikus, azaz gátolják a baktériumok elszaporodását. Ezek az összetevők illóolajok, flavonoidok, tannin, szaponinok vagy mustárolajak. Húgyúti fertőzés esetén a választás a fehér szantálfa vagy az áfonya, illetve annak észak-amerikai rokonai.”

Folytatjuk

(Németből fordította: Koncz László)