Körömgomba, lábgomba – türelmes kezelés

A bőr- és körömgombát nehéz elkerülni. Nem minden „kapcsolat” vezet azonban fertőzéshez, a kórokozók akkor válnak veszélyessé, ha kis sebek vagy gyenge immunrendszer nyitja meg kapuit. A gomba meleg, nedves környezetben érzi jól magát, ezért terjed elsősorban a lábon. A lábgomba az ujjak közötti helyet kedveli, a körömgomba különösen a nagylábujj körmét.

A gombák spórákkal terjednek, ezért fertőződhetünk meg leginkább ott, ahol mezítláb járunk, és ahol a gombák számára kellemes éghajlat uralkodik, azaz az uszodában, a szaunában vagy a szálloda zuhanyozójában. Ahhoz, hogy a gombák körömgombásodást okozzanak, bizonyos tényezőknek jelen kell lenniük. Ezek közé tartozik például az örökletes hajlam, a legyengült immunrendszer, érrendszeri vagy idegrendszeri betegségek, valamint lábdeformitások, szűk cipő és ismétlődő sérülések (pl. sportnál).

Segít a szakszerű ápolás A körömgombásodás nem csupán kozmetikai probléma, különösen a cukorbetegeknek jár kockázatokkal. A rosszul kezelt cukorbetegség vagy keringési problémák a lábak súlyos fertőzésének veszélyével fenyegetnek.

A körömgomba felismerése

A gombaspórák megváltoztathatják a köröm anyagának szerkezetét. A köröm megvastagszik, sárgásbarnává és vágáskor töredezetté válik. A változások általában a köröm szabad széleinél kezdődnek. Ha élesztőgomba felelős a fertőzésért, az elszíneződés inkább a körömfalon jelentkezik, ott, ahol a köröm kinő.

A körömgomba-fertőzés szabad szemmel nehezen felismerhető, ezért sokan nem veszik észre az elváltozásokat, vagy nem tekintik ezeket gombás fertőzésnek. Ha a körömgombát nem kezelik következetesen, átterjedhet az egészséges körmökre is.
Aki már nem olyan rugalmas, hogy maga ellenőrizze a körmöket, forduljon szakképzett orvosi pedikűröshöz, aki ismeri a cukorbetegség kockázatait is.

Külső kezelés

Mindaddig, amíg a gombaspórák csak legfeljebb három körmöt fertőznek és legfeljebb a köröm felületének 50 százalékát érintik, a gomba akár kívülről is kezelhető. Ehhez különleges körömlakkok, kenőcsök és tinktúrák állnak rendelkezésre. A készítményeket felírhatja orvos, de vény nélkül is kaphatók a gyógyszertárban.

Belső terápia

Ha a gomba spórái már behatoltak a körömágyba, az újból kinövő köröm is újra fertőződik. Ekkor csak a gyógyszeres kezelés segít. A gombaellenes gyógyszer eléri a spórákat a véráramon keresztül, és elraktározódik a körömágyban. Ez időt vesz igénybe, mert a köröm lassan nő.

Megelőzés

  • Szárítsa meg alaposan a lábát úszás vagy zuhanyozás után, különösen a lábujjak között.
  • Nyilvános helyeken viseljen fürdőpapucsot vagy házi cipőt, és használjon természetes anyagokból készült zoknit és cipőt.
  • Végezzen rendszeresen váltott hőmérsékletű lábfürdőt, ez elősegíti a véráramlást a lábujjakban és a körömben.
  • Masszírozza hetente egyszer a lábát és körmeit kakukkfű- vagy teafaolajjal – gyulladásellenes hatásúak.
  • Cserélje a törölközőt legalább egyszer egy héten. Ha már van körömgombája, használjon külön törülközőt a lábának, és cserélje ezt naponta.

(Németből fordította: Koncz László)