Aromaterápia: gyógyítás, illatos élvezet (1.)

Az illóolajok a boldogság hírvivői. Egy illat felkeltheti az emlékeket, amelyek boldogságérzetet váltanak ki, elősegítik a jó közérzetet és az egészséget. A szaglást, életünk fontos kalauzát azonban más módon is fel lehet használni. Az aromaterápiáról van szó, amelynek egyre több orvos és tudós tulajdonít fontos szerepet a holisztikus terápiában.

A legtöbb ember értékeli a levendula nyugtató illatát vagy a citromfűolajos masszázst. Sokan ismerik a borsmentaolaj fejfájást csillapító hatását. Gombás bőrfertőzések esetén az orvosok javasolják néhány csepp teafaolaj használatát.

A legismertebb nyugtatóAz aromaterápia nem új ága az alternatív gyógyászatnak és sokkal több, mint egy aromalámpa meggyújtása. Illóolajokat használnak teljes és részleges fürdők formájában, inhalálásra, masszázsolajnak is.

Illattörténet

Az ember évezredek óta használja az illatos növényi kivonatokat. Az aromakezelés az ókori egyiptomiakig és a görögökig nyúlik vissza, de az aztékok, az inkák és a tibetiek között is ismertek voltak az illatanyagok betegek gyógyítására. A középkorban az aromaterápia elérte a csúcspontját. Különösen a kolostorokban termeltek gyógynövényeket.

Az ősi gyökerek megtalálhatók a Távol-Kelet legkülönbözőbb feljegyzéseiben, ahol márt 5000 évvel ezelőtt növényeket használtak. A modern időkben az illóolajok győzelme 1900 után kezdődött a francia vegyész, René-Maurice Gattefossé munkájával, aki az aromaterápia nevet adta e területnek. Dr. Jean Valnet fedezte fel a növényi olajok gyógyító hatását, amikor sebesülteket kezelt a második világháború idején.

A 17. században a különböző aromaanyagokat használtak a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség javítására. Már az egykori kórházak is alkalmazták pl. a rozmaring illatát. A fitoterápiának sok ismeretet köszönhet a modern gyógyászat.

Hogyan hatnak az illóolajok?

Az illóolajok aromás illatanyagok, amelyek olajcseppecskék formájában a növényi részekben (virágok, héjak, gyümölcsök, gyökerek, levelek) tárolódnak. Ahogy a neve is (éteri) azt sugallja, az olaj illékony. Választástól függően stimulálnak, harmonizáló vagy nyugtató hatásuk van.

Az olajok gyógyító hatása kapcsolódik a növények kártevőkkel szembeni stratégiájához. A növények levelei és virágai ugyanis illóolajokat tartalmaznak, hogy megvédjék magukat a baktériumoktól vagy gombáktól, és odavonzzák a hasznos rovarokat. Többek között a Pacific Institute of Aromatherapy San Franciscóban évek óta sikeresen vizsgája az ilyen olajok hatását.

A legtöbb olajban meglévő monoterpének könnyen behatolnak a sejtmembránon át, és a vérben néhány perc múlva már kimutathatók. Ezeket felvesszük a bőrön át a fürdővízből, inhalálhatunk vele a légzőrendszer révén, használhatók borogatásra, masszázsra, szauna-felöntéseknél vagy illatlámpákban.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)