Aromaterápia: gyógyítás, illatos élvezet (2.)

Az illóolajok a boldogság hírvivői. Egy illat felkeltheti az emlékeket, amelyek boldogságérzetet váltanak ki, elősegítik a jó közérzetet és az egészséget. A szaglást, életünk fontos kalauzát azonban más módon is fel lehet használni. Az aromaterápiáról van szó, amelynek egyre több orvos és tudós tulajdonít fontos szerepet a holisztikus terápiában.

Döntő a minőség

Ha csak a szoba levegőjét illatosítjuk, erre valószínűleg egy üveg olcsó (és majdnem mindig laboratóriumban előállított) olaj is jó a szupermarketből. Az aromaterápiánál azonban a minőség – és ezen a 100 százalékos tisztaság értendő – döntő szerepet játszik. Ahhoz, hogy ezt elérjük, az olajat a törzsnövényből kell nyernünk.

Ne forraljuk, csak párologtassukDesztillálással, sajtolással vagy extrakcióval nyerik ki az értékes aromákat, néha a gyökérből, néha a kéregből, a virágból vagy a levélből. Minden eljárás bonyolult és drága, ami megmagyarázza a magasabb árat is. A szintetikusan előállított duplikátumoknak nincs meg az eredetivel megegyező hatékonyságuk – legfeljebb az illatuk. Az igazi olaj szintetikus adalékokat nem tartalmazhat, ezek kockázatosak lehetnek, különösen az allergiában szenvedőknek.

Praktikus és gyors

Belégzéssel gyors hatás érhető el: hat-nyolc csepp az esszenciából vagy a keverékből egy kendőre, és háromszor mélyen belélegezzük. Ugyancsak lehet 3-4 cseppet forró vízhez hozzáadni, fejünket törülközővel befedve a tál víz felett többször mély lélegzetet venni. Ez a módszer asztmások számára nem alkalmas!

Illóolaj-fürdőkhöz elég hat-nyolc csepp az esszenciából vagy keverékből. De vigyázat: a túl meleg víz gyorsan elpárologtatja az esszenciát. Akiknek száraz bőre van, hígíthatja az esszenciát két teáskanál hordozó olajjal. A fürdő időtartama ne haladja meg a 10-20 percet.

Három csepp olaj egy pohár vízben alkalmas szájöblítésre és gargarizálni. Sok bőrprobléma kezelésére és masszázsra ajánlott a hordozó anyaggal hígított esszenciával való bedörzsölés. Illóolajjal átitatott borogatás enyhíti a fájdalmat rándulásoknál és duzzanatoknál.

Fontos tanácsok

  • Az illóolajok koncentrátumok, soha nem szabad hígítás nélkül használni, mivel irritálhatják a szemet és a nyálkahártyákat.
  • Az illóolajokat fénytől és gyerekektől védve kell tárolni.
  • Illatlámpában használva a víz-olaj keverék soha nem lehet forró. Az illóolajnak lassan kell elpárolognia, és semmi esetre sem elgőzölögnie. Ha 15 perc után illat intenzitása mérséklődik, az többnyire csak illúzió.
  • Az illóolajos fürdés az aromaterápia egyik legszebb alkalmazása. Mivel az olaj vízzel nem keveredik, a bőrbarát habfürdőt magunk készíthetjük el: 5-10 csepp illóolajat keverjük 2-3 evőkanál tejszínnel, és öntsük a fürdővízbe. A természetes krém emulgeálószer, megakadályozza a bőr kiszáradását.
  • Masszázshoz jó minőségű zsíros olajokkal dúsíthatjuk az illóolajokat. Hordozó olajként főleg finomítatlan, hidegen sajtolt olaj alkalmas, mint például a mandulaolaj, mogyoróolaj, jojobaolaj, búzacsíra olaj, orbáncfűolaj vagy aloe olaj.

(Németből fordította: Koncz László)