Veszélyforrások a lakásban (2.)

A napunk túlnyomó részét zárt terekben töltjük – a munkahelyen, vagy többnyire az otthonukban. Az egészséges életkörülmények otthon éppen ezért fontosak jólétünk és egészségünk szempontjából. Az atkák, az azbeszt, a higany, az ólom vagy a penészgombák – tehát a szennyező anyagok jelentősen befolyásolhatják a lakás minőségét és ezzel az egészséget.

Pára, szellőztetés

Lélegzéssel és izzadással, de fürdéssel zuhanyozással, vagy főzéssel is párát állítunk elő. Egy négyfős háztartás mintegy 10 litert termel naponta! A víz a lakásban vízgőzként van jelen. A relatív páratartalomnak 30 és 65 százalék között kell lennie. Ha a nedvesség kicsapódik a hideg falakon, penészedés fenyeget, amin csak rendszeres szellőztetés segít.

Oldószer, atka lehet benne

Minden ember oxigént fogyaszt, és szén-dioxidot, vízgőzt és hőt ad át környezetének. Ha többen tartózkodnak a szobában, a levegő nagyon gyorsan elhasználódik. Az elhasznált levegő csökkenti a koncentrációt, fejfájást okoz, esetleg allergiához vezethet. A szellőztetés elszállítja a káros anyagokat és a nedvességet.

Ózon

Az ózon három oxigénatomot tartalmaz, képlete: O3. Ózon nem csak forró nyári napokon keletkezik, hanem elektromos kisüléskor, lézernyomtatók és fénymásolók használatakor is. Irritálja a nyálkahártyát, irritálja a légutakat.

Méreganyagok

A formaldehid felszabadulhat a forgácslapból, pl. szekrényekből, az oldószer a lakkokból, festékekből és ragasztókból, a piretroid a gyapjú szőnyegekből, a plasztifikáló szerek szőnyegekből és tapétákból, a PCB a fugatömítésekből, a PCP és egyéb faanyagvédők a padlásokból és falburkolatokból. Ha megmagyarázhatatlan egészségügyi rendellenességeket tapasztalunk, keressünk fel szakértőt, és a lakás felülvizsgálatával bízzunk meg egy környezetvédő higiénikust.

Tisztítószerek

Nem nyúljunk rögtön kémiai tisztítószerekhez! Ha ez mégis szükséges, soha ne használjon egyszerre különböző tisztítószereket, illetve ne keverje ezeket. A tisztítószer aktív összetevői heves reakcióba léphetnek egymással, és akár halálos anyagok is keletkezhetnek.

Penészgomba

A penészgombák spórái gyakori okai az allergiás reakcióknak zárt térben. Tenyészhetnek az összes szerves anyagon a házban, de a műanyagokon is. A penészgombák szeretik a meleg és nedves felületeket. Szerkezeti hibák, páralecsapódás és rossz helyiséghasználat, pl. rossz fűtés és szellőzés lehet az oka a penészgomba képződésének.

A penészgombát soha ne kaparja, mert a spórák így beterítik az egész szobát. Gyakran kell szellőztetni, a hőhidakat szigetelni és a szennyezett anyagokat kicserélni.

Tapéták

Lágyítók nemcsak a szőnyegekből, hanem tapétákból is felszabadulhatnak. Ajánlott a cellulóz alapanyagú tapéta, nem nyomott, egyrétegű és a bevonat nélküli. A természetes nem mindig egészséges: a természetes rostokból készült tapétát, mint gyapjú, juta, szizál, pamut, polietilénnel kasírozzák, ami rontja a páraáteresztését. A természetes szálakon különösen sok por ülepedik meg.

(Németből fordította: Koncz László)